Провал в усіх напрямках

Провал в усіх напрямках

29.08.14 19:15 0 918
Офіційна статистика свідчить, що економіка України котиться в прірву. В I півріччі реальний ВВП впав на 3% - в 2,3 рази більше, ніж рік тому. Надії на девальвацію, яка за думкою прем'єра Арсенія Яценюка повинна була пожвавити виробництво, не виправдалися. Тільки в липні 2014 промвиробництво обвалилося на 12,1%. Заводи зупинялися не тільки в охопленому війною Донбасі, а й в мирних регіонах - наприклад, в Києві промвиробництво воно скоротилося відразу на 17%. Трохи краще ситуація в сільському господарстві. Воно за півроку виросло на 3,4%, але це зростання в 4,4 рази менше, ніж рік тому.
Торік економіка стагнувала через слабкість основних торговельних партнерів - Росії та країн ЄС. Фінансово-економічний блок Кабміну під керівництвом Сергія Арбузова стимулював її через розвиток внутрішнього попиту. Третій рік поспіль утримувалися на нульовому рівні інфляція і курс долара, дуже помірно підвищувалися тарифи, а зарплати і пенсії регулярно підвищувалися. Як результат, в українців були гроші, в I півріччі минулого року вони купили в магазинах на 10% більше товарів, ніж роком раніше.

Зараз війна на сході ніяк не закінчиться, відносини з Росією близькі до розриву, через що експорт вже скоротився майже на 20%. Євросоюз так і не зміг замінити Україні Росію як торгового партнера, а українцям стало просто нема на що купувати товари та послуги. Не витягне економіку і сільське господарство: Україна втратила через війну 15% врожаю, а світові ціни на кукурудзу і пшеницю за останні три місяці впали 25-30%.

Кабмін Яценюка тільки душить економіку новими податками і позиками. Якщо НБУ за часів Сергія Арбузова і Ігоря Соркіна витрачав золотовалютні резерви на підтримку курсу гривні і розрахунок з іноземними кредиторами без нових позик за кордоном, то при Кубіву і Гонтаревій вони зменшилися з $ 20 млрд до $ 16 при обвалі національної валюти, а держборг зріс аж в 1,5 рази до 821,8 млрд грн.

За матеріалами Golos.ua
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирська область: ...
Наступна новина: У львівському видавництві ...

КОМЕНТАРІ