Науковці попереджають про можливість катаклізмів через спалахи на Сонці

Науковці попереджають про можливість катаклізмів через спалахи на Сонці

30.08.14 08:41 0 625
У неділю, 24 серпня, на Сонці було зафіксовано відразу дев’ять спалахів класу С і вище. Найпотужніший з них тривав 24 хвилини.

Фотографія сонячних спалахів розміщена на сайті NASA.

На початку тижня сонячна активність продовжилася. У понеділок були зафіксовані п’ять спалахів, у тому числі два – класу М, до якого відносяться спалахи середнього рівня потужності. У вівторок на Сонці був один спалах класу М і три класу С.

Зараз Сонце подолало максимум активної фази свого 11-річного циклу, вважають учені. Ступінь активності циклу залежить від кількості плям, що виникають на світилі. Нинішній цикл, що почався у 2009 році, виявився нижчим за середній. У ньому нарахували близько 70 плям, тоді як у попередньому циклі їх було 130.

З огляду на те, що найбільш екстремальні спалахи на Сонці, що призводять до техногенних катастроф на Землі, траплялися саме під час таких слабких циклів, науковці не виключають ймовірності їхньої появи і протягом наступного п’ятирічного періоду. Ситуація посилюється тим, що плям стає менше, але вони можуть викликати спалахи мегакласу.

Найпотужніші бурі за останні 150 років фіксували у 1859 році, коли полярне сяйво охопило всю Землю, включаючи тропіки, у 1921 році, у 1989 році, коли на 9 годин відключилася подача електроенергії у Канаді та у 2003 році, коли стався збій апаратури космічних апаратів і відбулися ушкодження в електромережах.

Деякі вчені висловлюють гіпотезу, що Землі може загрожувати черговий льодовиковий період. За їхніми словами, спостереження за 1000 років виявили певний зв’язок між рівнями сонячної активності і глобальним похолоданням.

Поки що наука не може пояснити механізм взаємозв’язку сонячної активності і погодних аномалій. У той же час, виявлені непрямі механізми впливу Сонця на клімат дозволяють робити певні припущення.

var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['7DEF-84AE-EDF6-50C8-1XHvdy', 'zik.ua', 'recommendation', 1, 1, 0, 'ua']); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src = 'http://nextclick.com.ua/widget/widget.recommendation.1.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(__nc, s); })();

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ліга Чемпіонів. Шахтар ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ