Микола РОМАНЮК: «Треба бути готовими, що гарячу воду знову відключать»

Микола РОМАНЮК: «Треба бути готовими, що гарячу воду знову відключать»

30.08.14 15:49 0 687
У прямому ефірі радіо «СіД ФМ» міський голова Луцька Микола Романюк розповів про «газові» перспективи обласного центру Волині, а також поділився планами щодо ремонту міських доріг та нічного освітлення міста.

– Оголосивши про відключення гарячої води для економії газу, міська влада обіцяла її включити не раніше як до Дня Незалежності. Втім зробили це вже 19 серпня. До цього часу встигли достатньо наекономити газу?

- Безперечно, газу, який зекономили за серпень, не вистачить, аби нормально пережити опалювальний сезон. Нещодавно на одній з нарад у Мінрегіонбуді чітко сказали: нашому місту доведуть ліміт газу, який потрібно зекономити. Якщо будемо щомісяця економити, то маємо досягти 30-відсоткової економії газу.

Тому я дякую і тим лучанам, які поставилися з розумінням до відключення води. Як і тим, хто на мене за це гнівався. Але всі маємо зрозуміти: в країні війна, газу немає. І невідомо, чи він буде взагалі, навіть якщо економити.

Хоч завдяки тому, що ми робимо вийшло зекономити певну кількість газу. Тому я й прийняв рішення подати гарячу воду раніше. Хоч мені дуже важко сказати, що буде далі. В опалювальний сезон з водою буде легше, бо котельні працюватимуть без зупину.

- А як щодо інших заходів з економії? Наприклад, подавати воду за графіком – вранці і ввечері…

- Це сумнівна економія. От вам, наприклад, треба нагріти чайник води. Нагріли вранці – використали дві чашки. Вода охолола. Увечері знову ту воду грієте. І газу витрачається більше.

Ми зараз працюємо над рядом конкретних дій, що дозволять економити газ у опалювальний сезон.

Зроблю все можливе, аби тепло (підкреслюю – саме тепло!) було у школах, житлових будинках лучан, лікарнях та інших соціальних об’єктах.

А щодо гарячої води, то дати сто відсотків, що весь час буде гаряча вода, я не можу. За тепло люди можуть не переживати – тепло буде. Щодо гарячої води, то, можливо, восени будуть такі дні, що її не буде. Це буде як крайній захід, але треба бути готовим до всього.

- Кажете, працюєте над «рядом конкретних дій», аби економити газ. А можна детальніше про них?

- Наприклад, вивчаємо питання, щоби перевести школи на шестиденну форму навчання і збільшити канікули у зимовий період. І це тільки невелика частинка роботи, що проводиться.

Ще шукаємо котли на альтернативних видах палива. З усіх програм зняли 2 млн 600 тис гривень та дали підприємству «Луцьктепло» на енергозберігальні засоби. Якщо, приміром, у будинку культури нікого немає тиждень, то навіщо там весь цей час температура плюс двадцять градусів?

У другій та у третій поліклініці ставимо індивідуальні теплові пункти, робимо таке і в міській лікарні, у пологовому будинку. Кожен керівник установи має знати, де на ніч прикручується кран.

За зиму нереально впровадити всі енергозберігальні засоби. Дасть Бог, ми у вересні підпишемо кредитну угоду з Європейським банком реконструкції і розвитку. А це десять мільйонів євро, які підуть на енергозберігальні засоби.

- Нещодавно на проспекті Соборності розпочався ремонт дорожнього покриття. Які роботи будуть виконані і що саме планується?

– Усі заплановані на 2014 рік роботи з ремонту доріг і тротуарів виконані не будуть, як наприклад тротуар на проспекті Волі. Плануватимемо на наступний рік. Казначейство затримало проплати, і дорожники майже півтора місяця взагалі нічого не могли робити.

Маємо робити вулицю Чернишевського, оголошений тендер на вулицю Гнідавську. Загалом зараз в роботі близько двадцяти невеликих вуличок.

На проспекті Соборності була дуже складна ситуація. Буде зроблена реконструкція, нове покриття, навпроти РАЦСУ продовжать роздільну смугу, аби не створювалися аварійні ситуації.

– І коли це зроблять?

– Точно казати не можу. Найдовше часу забирають підготовчі роботи: треба піднімати люки, решітки, демонтувати, поставити нові. Думаю, до половини вересня все зробимо. Кошти на це у нас є.

- На проспекті Перемоги від мосту і майже до стадіону на тротуарі викладають плитку. Планується зробити один бік чи два?

– Плитка буде на тротуарах з обох боків дороги. Не чіпатимуть тільки ті частини тротуару, де асфальт цілком нормальний. Неправильно руйнувати цілий асфальт, коли у місті вистачає дірявого…

Вважаю, тротуари асфальтом покривати не потрібно взагалі, хіба якісь бокові вулички. Тротуари треба робити у бруківці. Покласти плитку на тротуарі проспекту Перемоги планували ще торік. Це добре з екологічної точки зору та привабливо естетично.

– І ще одне питання – щодо освітлення вулиць у нічний час. От на проспекті Молоді та на Відродження близько 22.00 ліхтарі не світяться. Хіба тільки десь біля зупинок. Кажу це з власного досвіду.

– Загалом у нічний час працює 30 % освітлення, почергово. Цього мало б вистачати: принаймні перехожий має можливість пройти від одного ліхтаря до іншого.

Правило має бути залізне: вночі мусить працювати освітлення дворів і чергове освітлення вулиць. Я зверну увагу на ці дві вулиці, які ви назвали. Сам особисто проїду, гляну. Тим більше, що з роботи раніше 22.00 я не йду.

Розмовляв Андрій ЗУБЕНКО

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі у Дунаєві ...
Наступна новина: У Львівському ...

КОМЕНТАРІ