Навколо світу — за 11 класів!

Навколо світу — за 11 класів!

30.08.14 09:12 0 636
За кілька днів – 1 Вересня. Хтось із школярів тихенько зітхає, потроху запихаючи до рюкзака нові зошити та ручки: «Іще не навідпочивалися – а вже знову до науки!» А от Марина Козуб, юний геній із Луцька, нового навчального року уже не може дочекатися. «Якби ви знали, як мені хочеться вчитися, – каже Марина. – Не знаю, чим себе зайняти на канікулах. Мама з сестрою випихають мене гуляти із друзями, а я книжку читаю. Бо мрію цього року потрапити на Міжнародну олімпіаду із географії».

Дівчинка закінчила восьмий клас не те що без дев’яток-вісімок, а й без десяток, найнижча оцінка у її табелі успішності – 11 балів. Вчителі Луцького НВК № 9 називають Марину вундеркіндом.

Чотирнадцятилітня Марина за минулий навчальний рік посіла три призові місця на обласних олімпіадах з математики, української мови та географії.

«Перше місце – на обласному конкурсі з математики імені Михайла Кравчука, – ділиться успіхами Марина. – Також стала учасницею всеукраїнського етапу конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Та найбільшим досягненням вважаю третє місце на Всеукраїнському етапі на олімпіаді з географії».

За словами дівчини, найбільше з усіх предметів їй подобається вивчати географію. «Світ – це велика книга, – каже Марина. – Коли у шостому класі прочитала перші сторінки географії, то захотіла прочитати її усю».

Дівчині до вподоби вивчати нові країни, річки, які протікають через джунглі. «А пізнання географії, – каже дівчина, – це така собі подорож навколо світу, не встаючи з-за парти».

Крім географії, Марина поглиблено вивчає українську мову. Каже, що це наша рідна мова і її має знати кожна людина. Школярка пише вірші і часто бере участь у літературних конкурсах.

«Написала повість на конкурс юних літераторів, щоправда, не зайняла призового місця, – ділиться Марина. – Але я не вважаю це поразкою, а навпаки, це дало мені поштовх ще більше вчитися».

Останній свій вірш дівчина присвятила 200-річчю від дня народження Шевченка, а твір – нещодавнім подіям на Майдані в Києві та Василеві Мойсею. Марина любить більше читати українську літературу, ніж зарубіжну. Каже, що у дитинстві залюбки читала твори Всеволода Нестайка, а зараз – письменників-шістдесятників.

У дівчини немає шкільних предметів, які їй не подобаються. Навіть математика, яка не усім школярам до вподоби, на думку Марини, цікава та корисна: «Моя вчителька любить нам повторювати, що математика корисна тим, що приводить думки в порядок, – ділиться школярка. – І це справді так. Вона допомагає мені думати. А знання, які отримую з цього предмету, можу легко застосувати у побудові логічних рядів і в повсякденному житті».

Ще у четвертому класі Марина Козуб посіла друге місце з англійської мови на міській олімпіаді. Нині дівчина мріє потрапити на Міжнародну олімпіаду з географії, де усі запитання і відповіді будуть англійською мовою. Тому за цей рік буде намагатися збільшити свій словниковий запас.

Дівчинка ще із дитячих літ звикла планувати свій день. Каже, що лише так зможе втілити в життя усі задуми і мрії. Уже п’ять років Марина є командиром класу, організовує різні концерти та виступи. Школярка, крім навчання, старалася ходити на уроки танців та брати участь у звітних концертах, а також співати у хорі.

Цього року Марина побувала у таборі «Школа успіху». «У таборі мені дуже сподобалося, як хлопець грав на гітарі, – ділиться враженнями дівчина. – Мені й собі захотілося навчитися на ній грати. А коли повернулася додому, батьки купили мені гітару на день народження. Ох, яке то було щастя! Тепер опановую інструмент».

У вільний час дівчина дуже любить вишивати, робити оригамі, каже, що вдома у неї усе заставлено цими виробами.

«Завжди шукала своє покликання. Зараз зупинилася на навчанні. А в майбутньому прагну навчатися на факультеті міжнародних відносин».

Усіма своїми досягненнями дівчина завдячує батькам та сестрі. «Коли я була ще маленькою, старша сестра виборювала призові місця на олімпіадах, – каже Марина. –Тоді я поставила собі мету: бути такою розумною, як сестра».

У дівчини є життєве кредо: «Маєш мрію? Борися за неї». «Завжди боролася за свої мрії, – запевняє школярка. – Адже без боротьби годі досягнути успіху».

Лілія БОНДАР

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ЗМІ: Теодорчик буде ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ