На Львівщині тимчасово розміщено понад 5000 переселенців з Криму та східних областей України

На Львівщині тимчасово розміщено понад 5000 переселенців з Криму та східних областей України

30.08.14 10:52 0 709
28 серпня за участі т.в.о. голови Львівської ОДА Юрія Турянського відбулося засідання Міжвідомчого координаційного штабу та селекторна нарада щодо обговорення комплексного вирішення проблемних питань із забезпечення першочергових потреб осіб, внутрішньо переміщених в межах країни.

Під час засідання йшлося про організацію роботи щодо підтримки сімей з території Автономної Республіки Крим, м. Севастополь та південно-східних областей України.

Як повідомили уДепартаменті соціального захисту населення Львівської ОДА, в області організовано роботу «гарячої лінії», телефон якої розміщено на сайті обласної державної адміністрації. Всі дзвінки фіксуються в цілодобовому режимі та передаються для опрацювання департаменту соціального захисту населення.

Постійно здійснюється моніторинг пропозицій щодо тимчасового поселення людей в розрізі районів області та міст обласного підпорядкування, який опрацьовується та поновлюється щодня.

Станом на 28.08. 2014 в області тимчасово розміщено 5301 громадянина з АР Кримта східних областей, у тому числі 2243 – жителі АР Крим, 3058 громадян з Донецької та Луганської областей (Донецьк – 1873 особи, Луганськ – 1185 осіб). Із загальної кількості переселених – 1916 дітей, у тому числі 1153 дитини – зі сходу. Громадяни поселені як у м. Львові, так і в районах області.

За результатами моніторингу розселення встановлено, що майже 95% тимчасового переселених громадян розміщено в приватному секторі. Решта – в гуртожитках, обласній лікарні, військовому госпіталі, реабілітаційному центрі (смт. Брюховичі), дитячих відпочинкових таборах, 5-и санаторіях, на об’єкті у Бродівськомурайоні, християнських центрах, тощо. Всього 72 об’єкти, в якихрозміщено 319 осіб .

Тимчасово переселені громадяни забезпечені продуктами харчування та товарами першої необхідності за рахунок місцевих громад, які взяли на себе волонтерську функцію, що значно зменшило навантаження на місцеві бюджети. Прикладом слугує громада смт. Великий Любінь Городоцького району, яка понад півтора місяця утримувала майже 70 осіб, поселених у філіалі Міжрегіонального центру реабілітації інвалідів, громада с. Яблунів Турківського району, в якому жило 16 кримчан, громада с. Плав’є Сколівського району, які підтримували 12 осіб (2 багатодітні родини). Економія державного та обласного бюджетів склала орієнтовно 50 млн.грн.

Значна увага під час засідання Міжвідомчого координаційного штабу приділялася питанням підготовки до осінньо-зимового періоду. Зокрема у Львівській області головам місцевих органів виконавчої влади доручено вжити дієвих заходів з вирішення виявлених проблем та забезпечення належних умов перебування в осінньо-зимовий період. У зв’язку з підготовкою до навчального року проводиться робота з переміщення громадян, поселених в гуртожитках, в приватне житло, а також організовано обстеження тимчасово розміщених сімей з метою виявлення їх потреб та проблем.

На Львівщині на виконання доручення Віце-прем’єр-міністра проведено обстеження 39 закладів, установ, наданих для тимчасового розміщення громадян, які переселяються. За результатами обстеження з’ясовано, що стан внутрішніх комунікацій більшості об’єктів з високим рівнем готовності до зими задовільний.

Забезпечено призначення державних соціальних допомог, які виплачено 138-и одержувачам, та пенсій 136 пенсіонерамза місцем фактичного проживання. Державні допомоги призначаються у відповідності до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми” та «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», пенсія – згідно норм Закону України «Про пенсійне забезпечення» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

За зверненнями батьків 210 дітей шкільного віку навчалися в загальноосвітніх школах м. Львова та області, 35 дітей відвідує дошкільні установи. З першого вересня в школи області ще піде 35 дітей.

351 студент здобували вищу освіту в навчальних закладах області. Новий навчальний рік в інститутах розпочнеться ще для 31 студента.

Забезпечено медичне обслуговування 920 осіб, з них 424 дитини до 18 років ( у тому числі 31 дитини до 1-го року), а також 58 вагітних жінок. За період з 4 березня в області народилося 14 дітей, у тому числі 6 – зі сходу.

За сім’ями, у складі яких є немовлята, закріпленіпатронатні служби.

Забезпечено оздоровлення та відпочинок дітей з числа тимчасових переселенців. 98 діток із східних областей 21 день відпочивали в Сколівському районі, 11 діток в серпні відправлено на оздоровлення в Республіку Польша, 29 дітей упродовж липня відпочивали за сприяння служби у справах дітей облдержадміністрації.

За сприяння служби зайнятості 179 громадян перебувають на обліку як шукаючі роботу, 76 громадянам встановлено статус безробітного, 51 з них призначено допомогу з безробіття, працевлаштовано 44осіб. Самостійно в районах області працевлаштовано 132 громадян.

Запроваджено спрощений механізм тимчасової реєстрації місця перебування через «єдине вікно» (вул.. Б.Хмельницького, 212) та визначено об’єкти – реєстратори по області - Центр обліку бездомних громадян (м. Львів, вул. Кирилівська,3), готель «Катерина» (с. Зубра Пустомитівського району) та «Євроготель» (м. Львів, вул. Тершаківців, 3). 2408 громадян зареєстровано за місцем тимчасового перебування (919 осіб – зі сходу).

Для розміщення тимчасово переселених громадян залучено спеціалістів ГУ МНС України у Львівській області, якими забезпечується цілодобова робота «гарячої лінії», пошук потенційних місць для розміщення та транспортне обслуговування переселених громадян.

Організована робота з відшкодування коштів закладам та установам, які надали тимчасове житло вимушеним переселенцям з АР Крим у відповідності до постанови Кабінету міністрів України від 25 червня 2014 року № 213.

На виконання протокольного доручення за результатами засідання Міжвідомчого штабу проведено розрахунок видатків для відшкодування закладам та установам за перебування вимушених переселенців з 1 липня по 13 серпня поточного року та скеровано Мінекономіки.

Організована робота щодо надання тимчасово переселеним громадянам гуманітарної допомоги, яка надається обласним осередком Товариства Червоного Хреста, Всесвітньою організацією «Лікарі без кордонів», Міжнародною організацією ЮНІСЕФ, Міжнародним Благодійним фондом «Карітас України», Міжнародним фондом охорони здоров’я та навколишнього середовища “Регіон Карпат», тощо, релігійними громадами (община Святої Покрови), міжнародними та всеукраїнськими громадськими організаціями.

Гуманітарна допомога (дитячі речі, іграшки, ліки. продукти харчування) надійшла від спонсорів з Польщі, Італії та Уряду Угорщини. Для надання тимчасово переселеним громадянам гуманітарної допомоги залучено благодійні фонди, зокрема БФ «Салюс», Екуменічна Служба Допомоги, тощо. Допомогу надано 480 сім’ям (майже 5000 осіб) на суму майже 630 тис. грн.

Грошова допомога 199 сім’ям (майже 700 особам) надана Управлінням Верховного Комісара ООН у справах біженців (розмір допомоги від 2,0 тис.грн. до 7,5 тис.грн.).

ГО «Швидка медична допомога Євромайдану» надані набори ліків, які адресно розподілені сім’ям з дітьми. Фондом “Сімейне життя» оплачено проживання кількох сімей. Надається допомога сім’ям військовослужбовцям.

Допомога продуктами харчування сім’ям з дітьми та студентам надається приватними підприємцями.

Для соціального супроводу багатодітних сімей та сімей, у складі яких є непрацездатні громадяни, залучено працівників територіальних центрів соціального обслуговування одиноких непрацездатних громадян, Службу у справах дітей та центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

За сприяння департаменту соціального захисту населення створено громадську організацію «Кримська хвиля» та налагоджену співпрацю з координатором з переселення громадян, які проживають на території східних областей України.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопілля: ВАТ ...
Наступна новина: До Хмельницького ...

КОМЕНТАРІ