В Житомирській області "Опанувати свій страх та втілити віру в краще майбутнє"

В Житомирській області "Опанувати свій страх та втілити віру в краще майбутнє"

30.08.14 15:58 0 738
Професія рятувальника – це важка та небезпечна справа. Однак представникам героїчної професії, часом доводиться рятувати не лише життя, а й людську душу. Нещодавно мені вдалося поспілкуватися з фахівцями психологічної служби, які працюють з людьми, що постраждали внаслідок АТО. Вони тамують гіркий біль утрати, знаходять до кожного особистий підхід та за допомогою слова здатні повернути людину до реальності.

У зв’язку з подіями, які відбуваються зараз на Сході країни, психологи ДСНС разом із працівниками охорони здоров’я надають допомогу мешканцям звільнених міст у районі проведення антитерористичної операції. З 16 по 23 липня рятувальниками була сформована група психологів у кількості 20 чоловік. До її складу входили фахівці з усіх областей України.

- Прибувши на місце тимчасової роботи, ми побачили напівзруйноване місто і занепокоєних мешканців, які поступово почали повертатися до своїх домівок. – розповідає психолог Управління ДСНС Житомирщини Олександр Архіпов. - Почуття від побаченого, що в той момент переповнювали, важко було передати словами. Складно було усвідомити, що за декілька кілометрів від наших міст йде справжня війна. Проливається людська кров та сльози…

Опрацьовуючи райони, ми зустріли на вулиці одинадцятирічного хлопчика. Почавши розмову, запитали чому він один. Дитина безтурботно розповіла, що його мама загинула від осколків під час бомбардування, а він проживає з бабусею і дідусем Я був шокований таким спокійним станом хлопчика. Мені стало його шкода. Ми, звичайно, допомогли малечі їжею та іграшками. Але я так і не зрозумів, чи маленький громадянин ще не усвідомив що сталось, чи просто звик до всього що відбувається навколо.

Окрім психологічної допомоги працівники ДСНС надавали гуманітарну допомогу та забезпечували медикаментами тих, хто цього потребує. Психологи також збирали заяви від громанян. В основному, місцеве населення скаржились, що в них не було світла і води. Але були і такі випадки, коли у дворі знаходили міни. Усі заявки координували і передавали в штаб.

Також робота психологів спрямована на надання допомоги особам, які тимчасово переміщені із районів проведення АТО. Люди переймаються тим, що не знають, де і в яких умовах їм доведеться жити найближчим часом. Саме тому першочергове завдання психологів полягає у відновленні емоційної рівноваги таких осіб.

Частина вимушених переселенців розмістилась на Житомирщині. Рятувальники намагаються кожному з них приділити максимум уваги. регулярно організовують зустрічі та спортивно - розважальні заходи для дітей-переселенців.

За словами фахівців-психологів найбільш вразливими є діти.

- Коли я вперше приїхала в табір «Літня церква Різдва», що розташований в с. Зарічани, де проводилась акція «Безпечні канікули», я побачила виставку малюнків. Мене дуже вразив один із них, де було намальовано 3 хреста. Це говорить про те, що діти ще не докінця пережили ті страшні події. З ними потрібно працювати, тому що вони не тільки змінили місце прожиння, а й придбали нових друзів. – каже психолог Тетяна Коленкова. – Працівники Управління намагаються організувати дозвілля, тому що саме в таких умовах ми можемо не тільки розважати дітвору, а й допомогти їм подолати певні психологічні бар’єри. Мета такої підтримки — допомогти подолати стрес у дітей та їх сімей, а також адаптуватися до нових умов життя.

Психологи ДСНС мають чималий досвід роботи у кризових ситуаціях, тому вони завжди готові до плідної співпраці. Завдяки роботі фахівців, переселенці швидко адаптуються до теперішніх умов.

Отже, в даний час, робота психолога – це тяжка праця, напралена на допомогу постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій на Сході країни. Після розмови, я усвідомила, що працюючи з людьми, кожну життєву проблему вони переживають як свою. Враховуючи складні умови сьогодення зробити це вдічі складніше. Але вони не відступають і опановуючи свій страх - йдуть далі втілювати мрію людей в краще майбутнє.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ