У Тернополі увіковічнили трагедію лемків

У Тернополі увіковічнили трагедію лемків

30.08.14 12:07 0 743
24 серпня 2014 року у Тернополі відкрили пам'ятник жертвам депортації 1944–1946 років з Лемківщини, Холмщини, Перемишлянщини. У відкритті пам'ятника взяв участь голова Тернопільської обласної державної адміністрації свободівець Олег Сиротюк. Очільник краю наголосив, що саме у День Незалежності України відкриття меморіалу жертвам депортації є дуже символічним.

"У Тернополі увіковічнили трагедію лемків. Сумною сторінкою в нашій історії є їх примусова депортація, – наголосив Олег Сиротюк. – Цей пам'ятник буде нагадувати тернопільцям і гостям міста трагедію народу, який відірвали від землі дідів і прадідів. На жаль, і як і 70 років тому, в Україні вимушено переселяються на Тернопільщину сім'ї зі Сходу України. Наше завдання допомогти повернутися на рідну землю усім, хто змушений був покинути свій дім. У ці дні ми маємо розуміти наскільки важливо підтримувати один одного. Адже лише спільні дії, взаємодопомога та молитва за Україну є запорукою нашої перемоги".

Згідно із задумом авторів – братів Володимира та Андрія Сухорських зі Львова, пам'ятник виготовили у вигляді дерева, вирваного з коренем. Таке оформлення має глибокий зміст, адже лемків відірвали від рідної землі також. Висотою він понад два метри, виготовлений з двох матеріялів: крона та стовбур дерева зроблені з бронзи, а нижня частина – з пісковика.

Освятили пам'ятник отці, які й відслужили панахиду за упокій усіх полеглих під час депортації.

За словами голови Всеукраїнського товариства "Лемківщина" Олександра Венгриновича, дерево символізує трагедію українського народу, примусово виселеного з етнічних земель. "На пам'ятнику зображений процес депортації, – наголосив Олександр Венгринович. – Люди ідуть і оглядаються на свою батьківщину. Зображені їх домівки, церква, кладовище. З іншого боку дерева – самотня лелека, яка символізує повернення до батьківського порогу".

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: Буковина: будьте пильні за ...

КОМЕНТАРІ