«Батьківщина» ініціює проведення референдуму щодо вступу до НАТО в день виборів

«Батьківщина» ініціює проведення референдуму щодо вступу до НАТО в день виборів

01.09.14 12:53 0 764
Лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявляє, що ВО «Батьківщина» має намір розпочати процедуру, необхідну для проведення всеукраїнського референдуму про вступ України до НАТО, одночасно з позачерговими парламентськими виборами 26 жовтня. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За словами Тимошенко, в суботу «Батьківщина» передає спеціальну заявку до Центрвиборчкому, де повідомляє, що 5 вересня о 12.00 партія проводитиме ініціативні збори громадян України щодо проведення референдуму про вступ до НАТО. Після цього розпочнеться збір 3 мільйонів підписів, які необхідні для проведення такого референдуму.

На думку Тимошенко, вступ України до НАТО поставить крапку у військовому конфлікті на сході АТО. Вона також переконана, що населення країни повністю підтримає вступ України до НАТО.

В НАТО цього року неодноразово заявляли, що готові до поглиблення співпраці з Україною, якщо сама вона захоче змінити цей формат. Зокрема, підтримав таке рішення України і генсекретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. Він вважає, що Україна має шанс стати членом НАТО, втім, альянс не планує втручатись у політичні дискусії всередині країни та форсувати набуття членства. Водночас політичні оглядачі зауважують, що Україна має мало шансів на вступ до НАТО в короткостроковій перспективі.

На початку липня громадська організація «Майдан закордонних справ» оприлюднила результати опитування, проведеного, за цим повідомленням, спільно з Центом Разумкова з 31 травня по 5 червня. Як мовиться в повідомленні, відповідаючи на запитання щодо доцільності вступу України в НАТО, переважна більшість (54%) опитаних погодилася з цим, причому 27,8% з них вважають, що заявку треба подавати негайно. Лише 32,2% вважають, що Україна не має вступати в альянс, заявила організація.

Водночас сам Центр Разумкова тоді ж, на початку липня, повідомив про цілком інші результати власного опитування на цю ж тему, яке провели з 6 по 11 червня. За цими даними, число прихильників і супротивників вступу України до НАТО було практично рівне. На ймовірному референдумі про це за вступ проголосували б 40,8% опитаних, проти – 40,1% (але серед тих, хто заявив, що взяв би участь у такому референдумі, за було б 45,4%, проти 36,4%).

Обидва опитування були проведені в усіх регіонах України, крім наразі окупованого Росією Криму.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Сергій Будник поспілкувався ...

КОМЕНТАРІ