У Києві презентували аудіокнигу, написану для дітей із вадами зору

У Києві презентували аудіокнигу, написану для дітей із вадами зору

02.09.14 14:25 0 852
У Києві волонтери представили аудіокнигу для дітей із вадами зору – повість-казку «Третій сніг» Івана Андрусяка. Це уже восьме таке аудіовидання, однак текст, спеціально написаний для незрячих дітей, озвучують вперше. У своєму творі письменник через казкових персонажів розповів малюкам про сучасні події в Україні.

Про це йдеться у сюжеті програми новин «Огляд дня» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK).

Педагоги розповідають: зараз саме бракує аудіокниг для незрячих дітей. Вони хоч не замінять книг шрифтом Брайля, проте доповнюють навчання. Адже більшість підручників із рельєфним шрифтом видані ще всередині 90-х років.

«По-перше, в аудіокнигах чуєш живий голос та можеш сприйняти його так, як у житті. По-друге, це розвиває ще й пам’ять. А по-третє, шкільний матеріал, який ми не можемо, на жаль, прочитати, ми можем сприйняти лише на слух», – вважає вчитель історії у школі для незрячих дітей Надія Онофійчук.

Саме для таких дітей у Києві видали аудокнигу «Третій сніг». У казковій повісті автор говорить із дітьми про дорослі проблеми. Тут і історія «мовного майдану», проблема із суржиком та натяки на недобросовісну владу.

«Заєць Микола, він вчитель. Дрозд Марко – винахідник, капостний такий, не від світу цього. Такий, трошки на мене схожий. Ну, прибацаний, словом», – коментує свій твір автор книги «Третій сніг» Іван Андрусяк.

Усі герої казки говорять голосом журналістки Галини Бабій. Жінка розповідає: незважаючи на великий досвід прямих ефірів на радіо, аудіокнигу начитувала вперше.

«Ми хотіли, щоб усе було грамотно, адже це буде слухати малеча. Якщо є там фрагменти, де свідомо прописаний суржик, то він і слухається як суржик. Але є літературні частини, і ми хотіли, щоб були правильні наголоси, правильні акценти, правильна вимова», – розповіла Галина Бабій.

Казку «Третій сніг» видали накладом у 300 примірників. Волонтери відправлять їх у спеціалізовані бібліотеки Українського товариства сліпих, а також у школи-інтернати для дітей з вадами зору. Найближчим часом аудіокнига з’явиться і для загального прослуховування в Інтернеті – на сайті культурно-видавничого проекту «Читомо».

var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['9327-09EA-ABA6-08FC-1XORuW', 'zik.ua', 'recommendation', 1, 0, 0, 'ua']); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src = 'http://nextclick.com.ua/widget/widget.recommendation.1.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(__nc, s); })();

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Луцьку відбудеться ...
Наступна новина: Рівненські землевпорядники ...

КОМЕНТАРІ