В’ятрович: Лише справжні знання про війну допоможуть уникнути нової, ще страшнішої

В’ятрович: Лише справжні знання про війну допоможуть уникнути нової, ще страшнішої

02.09.14 10:30 0 778
1 вересня – День знань. 1 вересня – День початку Другої світової війни. Лише справжні знання про ту страшну війну допоможуть уникнути нової, ще страшнішої.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук пише історик, громадський діяч, директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«1 вересня – День знань. 1 вересня – День початку Другої світової війни. Лише справжні знання про ту страшну війну допоможуть уникнути нової ще страшнішої. Ми маємо знати, що для нас, українців, Друга світова почалася саме 1 вересня 1939 і вже в перший день серед її жертв були наші земляки. Запрошуємо пом’янути їх. Лиш там, де пам’ятають загиблих, є ті, хто захищають живих», – написав історик.

Водночас, Український інститут національної пам’яті закликає українців вшанувати загиблих у найкривавішій трагедії людства та принести квіти і свічки до місць пам’яті за полеглими у Другій світовій війні у вашому місті чи селі.

Зокрема, кияни збираються 1 вересня о 19.00 біля Меморіалу Вічної Слави (площа Слави).

Як повідомлялося, у Львові пропонують зупинити весь рух на одну хвилину у пам’ять про жертви бомбардування 1 вересня 1939 року.

Нагадаємо, 75 років тому, 1 вересня 1939 року, розпочалась Друга світова війна – наймасштабніша світова війна в історії людства.

1 вересня 1939 року Німеччина та Словаччина розпочали військову операцію проти Польщі. У відповідь Велика Британія і Франція (а слідом за ними й залежні від них країни), згідно з попередніми домовленостями з польським урядом, 3 вересня 1939 року оголосили війну Німеччині, з локального конфлікту між Німеччиною та Польщею війна переросла у світову.

Наступ німецьких військ розвивався за планом. Польські війська виявилися слабкою військовою силою порівняно з узгоджено діючими танковими з’єднаннями та люфтваффе. На Західному фронті союзні англо-французькі війська не проявляли активності. Тільки на морі війна почалася одразу: 3 вересня німецький підводний човен U-30 без попередження напав на англійський пасажирський лайнер «Атенія».

5 вересня США і Японія оголошують про свій нейтралітет у європейській війні.

17 вересня у конфлікт втрутився Радянський Союз. Червона армія перейшла кордон Польщі і розпочала бойові дії проти польської армії.

Відповідно до таємної угоди з Німеччиною, СРСР окупував східні області Польщі (землі Західної України та Західної Білорусі). var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['9327-09EA-ABA6-08FC-1XORuW', 'zik.ua', 'recommendation', 1, 0, 0, 'ua']); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src = 'http://nextclick.com.ua/widget/widget.recommendation.1.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(__nc, s); })();

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Станом на 1 вересня 2014 ...
Наступна новина: Чернівці: Учасників ...

КОМЕНТАРІ