У Житомирському районі правоохоронці виявили насадження сортової голландської коноплі

У Житомирському районі правоохоронці виявили насадження сортової голландської коноплі

03.09.14 15:20 0 708
Під час профілактичних заходів «Мак 2014» працівники Житомирського райвідділу спололи на присадибних ділянках селян понад півтисячі нарковмісних рослин.

Яких тільки байок не розповідають правоохоронцям ті, на чиїх угіддях рясніють зарості маку чи конопель. Вирощуванням маку, як показує практика, займаються прихильники домашніх пирогів, а коноплі культивують «народні знахарі», пояснюючи часом її призначення використанням у якості ліків чи не від усіх хвороб. Проте обидві ці рослинні культури в нашому суспільстві мають менш благородне, натомість сумнозвісне, призначення.

Дільничні інспектори міліції, завітавши до обійстя 22-річного жителя одного з сіл Житомирського району, побачили за хатою густий та високий конопляний кущ. Молодий господар на логічне запитання правоохоронців повідомив, що вирощує особливий сорт коноплі – голландський, мовляв, задля виготовлення корисної конопляної олії. Про те, що така агрономія недозволена законодавством, молодик, каже, знав, але думав, що на сортові види заборона не поширюється.

А в с. Іванівці правоохоронці виявили нарковмісну городину, розсаджену просто по горщикам для кімнатних рослин. Причому розташовувались вони на присадибній ділянці. Господар зізнався, дбайливо вирощував коноплі для власних потреб. Загалом з горщиків було вилучено майже сім десятків нарковмісних рослин.

– Усе вилучене нині направлено на дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС Житомирщини. В обох випадках тривають досудові розслідування за попередньо визначеною правовою кваліфікацією ст.310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) Кримінального кодексу України, - повідомив начальник Житомирського РВ УМВС Олександр Мельник.

Нагадаємо, що на території Житомирського району, як і по всій області, тривають комплексні заходи «Мак – 2014». Мета даної операції – попередити та виявити правопорушення у сфері вирощування нарковмісних рослин, а також не допустити незаконні посіви маку і конопель. З початку операції правоохоронцями району зафіксовано понад два десятки фактів незаконного посіву і вирощування нарковмісних рослин.

Правоохоронці нагадують жителям області про існування визначених законодавством обмежень, що стосуються посіву снодійного маку та конопель. За їх порушення передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Так, незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до 100 рослин або конопель у кількості до 10 рослин - караються штрафом від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Посів або вирощування маку в кількості від 100 до 500 рослин або конопель від 10 до 50 розцінюється вже як кримінально каране діяння, за яке передбачено у тому числі і арешт до 6 місяців або обмеження волі строком до 3 років.

СЗГ УМВС України

в Житомирській області,

за повідомленням Житомирського РВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Іран хвалиться новими ...
Наступна новина: У Волинській області голова ...

КОМЕНТАРІ