У Волинській області у МОЗ посилено питання психологічної та ортопедичної реабілітації учасників АТО

У Волинській області у МОЗ посилено питання психологічної та ортопедичної реабілітації учасників АТО

03.09.14 16:03 0 685
У Міністерстві охорони здоров’я готують алгоритм надання психологічної реабілітації та ортопедичної реабілітації для учасників військової операції в східних регіонах України.

На виконання доручень заступника Міністра – керівника апарату МОЗ України Василя Лазоришинця фахівці відповідних напрямків вдосконалюють систему збору статистичних даних про пацієнтів з подальшим кількісним плануванням організації протезування та реабілітації. Дуже важливим тут є налагодження прямого контакту між спеціалістами фізичної реабілітації, які «ведуть» пацієнта, та співробітниками протезних закладів, які забезпечують протезування.

«З огляду на те, як розгортаються події в країні, ми добре розуміємо, що напрямок реабілітації, якому у нас ніколи не надавали належної уваги, потрібно вибудовувати. І коли я кажу, що війна почала реформу медицини по факту, це яскравий приклад як життя змушує нас діяти: ми не дискутуємо про переваги того чи іншого проекту, а спільно створюємо цей напрямок допомоги, починаючи від реєстру хворих, закінчуючи максимальною адаптацією пацієнтів до життя», - підкреслив Василь Лазоришинець.

Нагадаємо, згідно з Порядком забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, затвердженим постановою КМУ від 05.04.12 № 321, окремим категоріям населення, які мають право на пільги, безоплатно встановлюються та видаються:

? протези верхніх та нижніх кінцівок;

? ортези на верхні та нижні кінцівки;

? ортези на хребет;

? ортопедичне взуття та ортези на стопу;

? засоби пересування (крісла-коляски, палиці, милиці, ходунки та інше);

? допоміжні засоби для особистого догляду і захисту (наколінники, налокітники, пристосування для підтримки кінцівок, чохли та інше);

? допоміжні засоби для особистої гігієни та самообслуговування (засоби для одягання, захоплювачі, пристосування для утримання інструментів, сидіння для ванни, туалетні стільці, тощо).

У держбюджеті України на 2014 р. на забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації було передбачено 568 із 985 млн грн., що задовольняє потребу у коштах лише на 58% (100% – дітей-інвалідів, 51,5% – інвалідів та окремих категорій населення). Разом з тим, на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 15.08.2014 та з метою забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації учасників АТО, Мінсоцполітики звернулося до Прем’єр-міністра України з проханням доручити Мінфіну під час підготовки змін до бюджету на 2014р. врахувати збільшення за відповідним напрямом на 232,9 млн грн.

Прес-служба МОЗ України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: в ...
Наступна новина: На Тернопіллі назар ...

КОМЕНТАРІ