Результати обстеження акції «Визнач свій серцево-судинний ризик»: кожен другий дорослий мешканець міста Луцька має підвищений артеріальний тиск

Результати обстеження акції «Визнач свій серцево-судинний ризик»: кожен другий дорослий мешканець міста Луцька має підвищений артеріальний тиск

04.09.14 09:38 0 639
У м. Луцьку з 7 липня по 15 серпня цього року тривала акція «Визнач свій серцево-судинний ризик», під час якої було обстежено 1370 осіб (339 чоловіків та 1031 жінка), з них мешканців міста 1283 людини.

Обстеження почергово проводилось у чотирьох найбільш людних місцях міста і включало: вимірювання артеріального тиску, антропометричних показників, опитування. За результатами обстеження підвищений артеріальний тиск виявлено у 54,3%, гіперхолестеринемію – у 68,3%, цукровий діабет – у 9,6%, надлишкову вагу та ожиріння – у 75,2%. За шкалою SCORE було визначено, що у 46,3% обстежених мешканців міста Луцька, фактор ризику cмерті складає 10%. Тобто вони ризикують померти від серцево-судинних захворювань, якщо не корегуватимуть факторів ризику протягом десяти років.

Згідно наказу управління охорони здоров’я Луцької міської ради від 15.07.2013 р. № 68/17-3 «Про проведення скринінгового обстеження мешканців міста Луцька», триває програма поглибленого обстеження відібраних пацієнтів. На обстежено 400 осіб, серед яких виявлено понад 40% осіб з високим ризиком серцево-судинних захворювань. Створено електронний реєстр обстежених осіб.

Виявлення великої кількості осіб з дуже високим ризиком серцево-судинних захворювань свідчить про необхідність проведення активних профілактичних заходів, як на рівні первинної ланки у закладах охорони здоров’я, так і постійно вдома. Немедикаментозна профілактика є початковим етапом будь-яких заходів попередження, у число яких входять:

- відмова від паління;

- відмова від зловживанням алкоголем;

- зниження надлишкової маси тіла;

- збільшення фізичної активності;

- зменшення стресового напруження.

Відмова від паління супроводжується поступовим зниженням ризику розвитку серцево-судинними захворюваннями, після 5 років утримання від паління ризик розвитку захворювання в колишнього курця мало відрізняються від людини, що ніколи не курила.

Припинення зловживання алкоголем (вживання більше 40 г чистого етанолу в день) також поступово знижує ризик розвитку хвороб серця.

Необхідно зазначити, що найбільша небезпека підстерігає людину саме вдома. Кардіологи усього світу закликають до спокійної середовища в сім'ї, зовсім не варто зводити побутові дрібні проблеми до принципових образ.

Низька фізична активність підвищує серцево-судинний ризик, а регулярні фізичні навантаження знижують його. Ефект від регулярних фізичних вправ пов’язують з їх сприятливим впливом на масу тіла, вміст холестерину в сироватці крові й толерантність до глюкози. Особам, які перенесли інфаркт міокарда або інсульт, варто утриматися від значних фізичних навантажень і займатися тільки під контролем інструктора з лікувальної фізкультури. Таким людям доцільно також обмежувати вживання продуктів, багатих холестерином, зменшити споживання солі і цукру, вживати більше круп, овочів, фруктів.

Отже, такі прості, але вкрай необхідні заходи, допоможуть вам вберегтись від серцево-судинних захворювань і дозволять вести цікаве, повне радісних подій життя, в якому не буде місця для хвороб!

Управління охорони здоров’я Луцької міської ради

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпаття: актуальна ...
Наступна новина: У Тернополі створять Центр ...

КОМЕНТАРІ