Закарпаття: актуальна інформація про забезпечення доступу громадськості до матеріалів містобудівної документації області

Закарпаття: актуальна інформація про забезпечення доступу громадськості до матеріалів містобудівної документації області

04.09.14 09:30 0 680
Протягом останніх років в управління та уповноважені органи містобудування та архітектури райдержадміністрацій і міськвиконкомів області надійшла значна кількість звернень громадян, організацій та установ щодо надання доступу до містобудівної документації. За інформацією Мінрегіону України - такі звернення надходять у великій кількості до уповноважених органів містобудування та архітектури усіх рівнів. На даний час на рівні центральних органів виконавчої влади ведеться активна робота з врегулювання проблемних питань для забезпечення виконання вимог діючого законодавства щодо відкритості містобудівної документації. На рівні регіональному та місцевому рівнях ведеться робота щодо реалізації другого етапу містобудівної реформи, до якого входить і зазначене питання. Відповідно до вказаного повідомляємо про наступне.

Інформація щодо наявної містобудівної документації області публікується на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації у розділі управління містобудування та архітектури починаючи з лютого цього року за посиланням: http://www.carpathia.gov.ua/ua/publication/content/9353.htm. Зазначена інформація оновлюється по мірі проведення вказаних нижче заходів щодо інвентаризації, оцифрування та в процесі перегляду грифів обмеження доступу до чинної, розроблення нової містобудівної документації та по завершенні всіх підготовчих робіт міститиме повний перелік такої документації у області та контактні дані всіх її розпорядників. Містобудівна документація, яка не ввійшла до вказаної таблиці, на даний час іще не опрацьована, для ознайомлення з нею необхідно звертатись у відповідні органи місцевого самоврядування, уповноважені органи містобудування та архітектури відповідних райдержадміністрацій чи міст обласного підпорядкування, управління містобудування та архітектури облдержадміністрації. Ознайомлення з такою документацією в більшості випадків можливе виключно у приміщенні розпорядника, тому для економії часу рекомендуємо громадянам попередньо зв’язатися з розпорядником та узгодити час, місце, наявність обмежень доступу та технічну можливість копіювання, іншу інформацію щодо запитуваної документації.

Також повідомляємо про наступну роботу, яка ведеться обласною державною адміністрацією для забезпечення відкритості містобудівної документації.

На виконання протокольного доручення Кабінету Міністрів України №15 від 05.04.2014 до територіальних органів Держземагенства області та державних підприємств, що належать до сфери управління Держземагенства, доведено протокольне рішення Кабінету Міністів України від 5 квітня 2014 року для вжиття заходів щодо скасування рішень про обмеження доступу до топографо-геодезичних і картографічних матеріалів, які використовуються для розроблення містобудівної документації.

Управлінням містобудування та архітектури облдержадміністрації відповідно до листа Мінрегіону України від 17.07.2014 №7/14-8587 починаючи з серпня цього року щомісячно за встановленою формою узагальнюється інформація щодо розміщення матеріалів містобудівної документації на офіційних сайтах районів, міст та сіл. У рекомендаціях щодо виконання Закону України від 27.03.2014 №1170-VІІ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України “Про інформацію” та Закону України “Про доступ до публічної інформації”, надісланих у додатку до вищезазначеного листа Мінрегіону України, термін здійснення перегляду документів органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади обмежується 19 квітня 2015 року.

На виконання п.2 доручення Президента України від 18 жовтня 2013 року №1-1/2727 стосовно проведення інвентаризації містобудівних, топографо-геодезичних, інших документів, які містять топографо-геодезичні та картографічні дані проводиться робота з інвентаризації таких матеріалів в архіві управління. Райдержадміністраціям та міськвиконкомам надано роз’яснення щодо зазначеної роботи та доручено організувати її проведення місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, державними та комунальними підприємствами, установами і організаціями. За інформацією зазначених органів на місцях триває робота стосовно інвентаризації зазначених документів, завершити яку попередньо заплановано до 10 січня 2015 року.

В межах заходів щодо забезпечення відкритого доступу до містобудівної документації управління містобудування та архітектури проводить в межах компетенції та спільно з підзвітними органами містобудування та архітектури районів і міст обласного підпорядкування, органами місцевого самоврядування роботу з проектними організаціями – розробниками містобудівної документації щодо перегляду грифу «Службова інформація - ДСК» на матеріалах містобудівної документації, виготовленої до 1991 року. На даний час тривають роботи щодо перегляду грифів обмеження доступу на документації, розробленій ДП ДІПМ «Містопроект» м.Львів.

Після завершення першого етапу містобудівної реформи, який завершився із затвердженням Схеми планування території Закарпатської області та проведенням актуалізації містобудівної документації на місцевому та регіональному рівнях, управління спільно з уповноваженими органами містобудування та архітектури на місцях провело роз’яснювальну роботу з головами органів місцевого самоврядування, які виступають замовниками розроблення нової містобудівної документації. 17 липня 2013 року була проведена розширена виїзна нарада за керівництва першого заступника голови облдержадміністрації Свища І.Й. та участі голів та профільних заступників голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів, керівників місцевих уповноважених органів містобудування та архітектури з метою забезпечення реалізації наступних етапів реформи. Для організації та забезпечення реалізації передбачених заходів управління було підготовано матеріали та проведено спільно з відповідними уповноваженими органами містобудування та архітектури серію нарад-семінарів з головами міських, сільських та селищних рад, які пройшли під керівництвом голів та профільних заступників у наступних райдержадміністраціях: Берегівська (31.10.2013), В.Березнянська (07.11.2013), Виноградівська (13.11.2013), Іршавська (19.11.2013), Мукачівська (27.11.2013), Перечинська (11.10.2013), Рахівська (21.10.2013), Свалявська (18.10.2013), Тячівська (22.10.2013), Ужгородська (20.11.2013), Хустська (05.11.2013). На цих нарадах – семінарах управлінням було вичерпно поінформовано відповідні органи місцевого самоврядування в тому числі і про вимоги діючого законодавства щодо відкритості чинної та забезпечення врахування громадських інтересів при розробці нової містобудівної документації, доручено вжити відповідні заходи. Також зазначене питання обговорювалося протягом 2013-2014 років на декількох нарадах і засіданнях розширеної колегії управління містобудування та архітектури та доведено до органів місцевого самоврядування. Таким чином замовників розроблення нової містобудівної документації попереджено про необхідність при розробці винесення інформації з обмежувальними грифами в відповідний окремий розділ або виготовлення додатково електронного варіанту та комплекту креслень, які будуть спеціально призначені для презентації громадськості і не міститимуть інформацію з обмеженим доступом. Зазначену інформація про результати виїзних нарад-семінарів висвітлено у районних засобах масової інформації, на офіційному веб-сайті облдержадміністрації у розділі управління та на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій.

Також повідомляємо про те, що заходами “Програми створення та впровадження містобудівного кадастру Закарпатської області на 2014 - 2018 роки”, схваленої розпорядженням голови облдержадміністрації від 10.12.2013 №446 та затвердженої рішенням обласної ради від 27.12.2013 №849, передбачено проведення інвентаризації наявної містобудівної документації та переведення топографо-геодезичних матеріалів в електронний вигляд з подальшим введенням у геоінформаційну систему (базу даних) для забезпечення можливості публічного доступу до цих матеріалів через мережу інтернет.

Управління містобудування та архітектури

Закарпатської облдержадміністрації

Про це повідомили у Закарпатській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Астрономи по-новому ...
Наступна новина: Результати обстеження акції ...

КОМЕНТАРІ