Галина Пагутяк представила книгу «Сентиментальні мандрівки Галичиною»

Галина Пагутяк представила книгу «Сентиментальні мандрівки Галичиною»

04.09.14 13:15 0 745
У Літературній агенції «Піраміда» вийшла книга подорожніх нарисів Галини Пагутяк «Сентиментальні мандрівки Галичиною», презентація якої відбулася 3 вересня, на прес-конференції у Львові.

Представив книгу письменник, автор проекту «Приватна колекція» Василь Габор, передає кореспондент .

«Це дуже специфічна, оригінальна книга. Галина намагалася відчути Галичину. І в цій книзі більше є Галининих настроїв, відчуттів, аніж якихось історичних відомостей», – сказав він.

Василь Габор та Галина Пагутяк під час презентації книги «Сентиментальні мандрівки Галичиною». Фото: Роман Балук/ZIK

У книзі загалом згадується 23 населених пункти, в яких побувала авторка. Зокрема, там є цикли «Довкола Урожа» і «Довкола Добромиля», описуються такі містечка як Самбір, Судова Вишня, Борислав, Дрогобич, Броди, Рава-Руська, Миколаїв, а також села.

Сама авторка розповіла, що найбільше любить мандрувати пішки і сама, адже тоді помічає багато цікавих деталей.

Василь Габор та Галина Пагутяк під час презентації книги «Сентиментальні мандрівки Галичиною». Фото: Роман Балук/ZIK

За словами Галини Пагутяк, при підготовці цієї книги її супроводжували відчуття і радості, і ностальгії, але водночас обурення і співчуття, коли вона бачила занепад деяких містечок. «Є там і місця втіхи, коли вона зустрічає гарних людей, і це проливає світло на все місто», – зазначив Василь Габор.

Разом з тим, авторка додала, що її книга може багатьох образити, адже вона не писала «якийсь гламурний довідник туриста». Зокрема, вона описує й те, як сучасні будови подекуди псують вигляд цих населених пунктів, абсолютно не гармонуючи, наприклад, зі старими костелами і з навколишнім ландшафтом.

Галина Пагутяк під час презентації книги «Сентиментальні мандрівки Галичиною». Фото: Роман Балук/ZIK

«Містечка і села Галичини пережили страшну катастрофу. Вони були поліетнічні – там жили євреї, поляки, українці, вірмени і вони якось жили – по-різному, але в основному дружно. З Другої світової війни починається страшний терор, там залишається тільки те українське населення, яке вижило, зі Сходу присилали інший людей, багатьох не з власної волі, присилали купу сексотів… І вони з того всього починали щось ліпити, розбудовували совкові містечка, проте старого так дуже не руйнували. Але те, що сталося за 90-х років, – це катастрофа, коли, в тому числі, почали перебудовувати хрести», – сказала Галина Пагутяк.

Насамкінець Василь Габор додав, що ця книга спонукає «відірватися від віртуального світу і самому вирушити у мандрівку».

var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['7DEF-84AE-EDF6-50C8-1XHvdy', 'zik.ua', 'recommendation', 1, 1, 0, 'ua']); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src = 'http://nextclick.com.ua/widget/widget.recommendation.1.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(__nc, s); })();

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За тиждень у Чернівцях ...
Наступна новина: У Волинській області через ...

КОМЕНТАРІ