Чернігівська екологічна інспекція: профілактика і штрафи дають позитивний результат

Чернігівська екологічна інспекція: профілактика і штрафи дають позитивний результат

04.09.14 08:39 0 987
Про роботу структурного підрозділу «Екологічна інспекція» комунального підприємства «АТП – 2528» Чернігівської міської ради в 2014 році розповів на розширеній нараді начальник інспекції Сергій Стринадко.

Він підкреслив, що робота підрозділу ґрунтується на діючій законодавчій базі і тісно пов’язана з управліннями міської ради, районними у місті Чернігові радами та адміністративними комісіями при них, комунальними підприємствами та правоохоронними органами.

До завдань інспекції входить:

* обстеження міської території, території підприємств, установ, організацій на предмет дотримання чинного законодавства України, а саме ст. 152 КУпАП, «Правил благоустрою … м. Чернігова» та санітарно-екологічного порядку в м. Чернігові;

* контроль за виконанням схеми санітарної очистки міста Чернігова, дотриманням екологічної безпеки при поводженні з відходами, виконанням підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами рішень Чернігівської міської ради та її виконавчого комітету, розпоряджень міського голови з питань екології та раціонального природокористування.

З початку 2014 року співробітниками екологічної інспекції було складено 740 адміністративних протоколів та направлено на розгляд до адміністративних комісій районних у м. Чернігові рад, також винесено 75 приписів фізичним та юридичним особам.

За результатами вже розглянутих 618 справ накладено санкцій на загальну суму 67,4 тис.грн., сума сплачених штрафів становить 18,2 тис.грн., до того ж адмінкомісія Деснянського району значно суворіша до порушників.

У зимовий період активно проводилась робота з підприємствами, установами та організаціями щодо прибирання снігу на прилеглих територіях. З керівництвом магазинів та організацій було проведено профілактичні бесіди, але були й такі, які не хотіли виконувати вимоги чинного законодавства. Відносно таких осіб складені адміністративні протоколи. Всього за дане правопорушення з початку року було складено 22 протоколи.

Системну роботу проведено і в приватному секторі обласного центру. Зокрема, під час зборів із головами вуличних комітетів роз’яснено «Правила благоустрою… м. Чернігова». Організовувались рейди на предмет виявлення порушників, які не мають укладених та сплачених договорів на вивезення та знешкодження твердих побутових відходів. З початку року за дане порушення складено 155 протоколів. Проведені перевірки приватного сектору на предмет складування будівельних матеріалів на території загального користування міста та захаращення її сміттям (складено 344 протоколи). Також спільно з КП «АТП – 2528» виготовлено та встановлено 30 попереджувальних табличок відносно заборони викидання сміття в місцях, де зазвичай мешканці його накопичували.

Притягнуто до відповідальності осіб, які спалюють залишки рослинності, опале листя, побутові, промислові та інші відходи на території юридичних осіб, домоволодінь, парків, скверів і т.п.. Складено 32 протоколи.

9 протоколів складено в результаті перевірки приватних домоволодінь на предмет зливу рідких відходів на територію загального користування міста.

Співробітники екологічної інспекції налагодили співпрацю з інспекторами ДАІ м. Чернігова з виявлення порушників, які паркують свої автотранспортні засоби на газонах, пошкоджуючи їх. За вказане порушення до відповідальності було притягнуто 30 осіб. Також до адміністративної відповідальності за перевезення всіх видів вантажів на необладнаних для цього транспортних засобах притягнуто 9 осіб. Розроблені таблички з забороною паркування власників автотранспортних засобів на газоні.

З представниками органів внутрішніх справ проводяться спільні рейди з метою виявлення громадян, які проводять або організовують торгівельну діяльність різноманітними товарами у невстановлених місцях, без відповідних дозвільних документів. З початку року до відповідальності притягнуто 61 особу.

По декілька разів на тиждень проводиться перевірка контейнерних майданчиків, балансоутримувачами яких є ЖРЕДи, дільниці з обслуговування житлового фонду КП «Новозаводське» та «Деснянське», щодо дотримання чистоти самих контейнерів та прилеглої до них території. У весняно-літній період проводились перевірки прибудинкових територій будинків, підпорядкованих зазначеним підприємствам, на предмет косіння трави, недодержання паспорту зовнішнього виду фасадів та захаращення. За виявлені порушення на керівників або майстрів складалися приписи та протоколи.

С. Стринадко подякував комунальному підприємству «Зеленбуд» за проявлену допомогу в спільному прибиранні незаконно встановлених торгівельних лотків, ящиків, пакувальної тари та іншого сміття, яке використовувалось для торгівельної діяльності у невстановленому місці. З березня місяця було здійснено 8 виїздів та вивезено сміття загальним обсягом 40 м³.

Водночас із повсякденною роботою, якою займається екологічна інспекція, кожен з її інспекторів має свій закріплений напрямок діяльності.

Періодично проводяться рейди на предмет виявлення власників асенізаторських автомобілів, які зливають рідкі відходи у невстановленому місці (в зливову каналізацію, на територію загального користування міста, у водойми). З початку року за ці порушення складено 5 протоколів.

До 2011 року з рідкими відходами надавачі послуг по їх видаленню поводилися на свій розсуд. Про це свідчать цифри реалізації талонів на злив рідких відходів через зливову станцію. Проте завдяки співпраці з надавачами цих послуг та заходам контролю тільки за минулий рік видано понад 10 тисяч талонів на суму понад 60,6 тис.грн, з початку поточного року видано 7 365 талонів на суму 44,5 тис.грн.

Під час обстеження території міста співробітники інспекції фіксують пошкоджені оглядові колодязі підземних комунікацій, відсутність люків та провалів асфальто-бетонного покриття біля них. Після цього у відповідні організації, а це КШБП, КП «Чернігівводоканал», ПАТ «Укртелеком», КЕП Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, направляються листи з фотофіксацією та адресою пошкодження. У 2014 році виявлено 146 таких порушень, до балансоутримувачів направлено 22 листи, відремонтовано 72 об’єкти.

З початку весняного періоду поточного року інспекторами екологічної інспекції проведено перевірку власних та прилеглих територій 32-х шкіл та 55-ти дитячих садочків. В результаті за захаращення власної території залишками рослинності, гіллям, сміттям тощо на керівників закладів складено 20 адміністративних протоколів та направлено на розгляд до адміністративних комісій районних у місті рад.

Що стосується церков, то лише в деяких на прилеглій територій була нескошена трава, але після профілактичної бесіди порушення одразу усунули.

У Чернігові налічується 64 автокооперативи. З початку року проведено 45 перевірок, гострою проблемою залишається захаращення прилеглих територій. «На допомогу» членам кооперативів долучаються й мешканці приватного сектору. З початку року на голів автокооперативів складено 4 протоколи. На даний момент із 64 автокооперативів лише 5 не мають укладеного договору на вивезення та знешкодження твердих побутових відходів.

Щороку на початку дачного сезону з головами садових товариств проводяться профілактичні бесіди, під час яких роз’яснюються пункти «Правил благоустрою… м. Чернігова», що їх безпосередньо стосуються. Також на початок сезону проводяться перевірки всіх садових товариств щодо захаращення останніми власних або прилеглих територій. З початку року за це порушення на голів садових товариств було складено 5 адмінпротоколів. На даний час із 52 садових товариств 38 мають укладені договори на вивезення та знешкодження твердих побутових відходів. Ускладнює цю задачу відсутність керівництва у деяких садових кооперативах та періодичні перевибори голів.

Торгівельні кіоски та павільйони перевірялись стосовно недотримання паспорту фасаду, дотримання санітарного стану на прилеглих до них територіях та відсутності вогнетривких урн на вході. З початку року 37 об’єктів привели свої фасади в належний стан, 19 встановили відповідні урни та 25 отримали попередження щодо нескошеної трави, на яке підприємці відреагували з порозумінням.

На міських маршрутах організовано 457 зупинок, з них 99 облаштовані торгівельними павільйонами з навісами для очікування пасажирів. 123 зупинки мають зупинкові комплекси з торгівельними кіосками. Робота у цьому напрямку схожа з роботою по торгівельним кіоскам та павільйонам.

Значних зусиль для псування іміджу нашого міста докладають особи, які розклеюють та розміщують свої рекламні оголошення у невстановлених місцях – на стовпах, деревах, парканах тощо. Екологічною інспекцією проводиться робота з виявлення цих правопорушників. Із початку року виявлено 34 розповсюджувачі оголошень та 7 посадових осіб, на яких були складені адміністративні протоколи. «На адмінкомісії в екологічній інспекції ми практикуємо надання можливості правопорушнику відбутися «трудотерапією» - очистити визначену ділянку міста від усіх оголошень, які розклеєні у невстановленому місці», - поділився С. Стринадко.

Хоча у місті й поменшала кількість несанкціонованих сміттєзвалищ, але проблема безхазяйних відходів залишається відкритою. Цьому сприяє низький культурний рівень деяких мешканців міста. Багатьом простіше вивезти різного роду сміття на околиці та лісосмуги, ніж заплатити невеликі кошти за утилізацію спеціалізованому підприємству.

Кожного року підприємства всіх форм власності, установи та організації, у тому й числі екологічна інспекція, беруть участь у Дні довкілля. «Саме завдяки таким масовим заходам та вихованню відповідальності громади ми зробимо наше місто чистим і привабливим», - вважає керівник інспекції.

Пропозиції, зауваження та побажання щодо роботи міської екологічної інспекції можна висловити за адресою: м. Чернігів, пр-т Перемоги, 63 або за телефоном «гарячої лінії» 97-41-41.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ