В Івано-Франківській області поради батькам школярів про безпеку дорожнього руху

В Івано-Франківській області поради батькам школярів про безпеку дорожнього руху

05.09.14 11:12 0 695
Дорога – це завжди небезпека. І головним вчителем безпечної поведінки дітей на проїжджій частині є не школа, не ДАІ, а саме батьки.

Уже розпочався новий навчальний рік. І це дуже вдалий час для того, щоб повторити зі своїми дітьми Правила дорожнього руху. Адже, як правило, за літо вони відвикають від інтенсивного руху транспорту, і для того щоб на початку навчального року школярам не було важко відновити ці знання, нагадувати їм основи безпечної поведінки на дорозі потрібно вже .

Використовуйте будь-який зручний момент для ознайомлення дітей з правилами вуличного руху, закріплюйте теоретичні знання практикою. В першу чергу, визначте найбезпечніший маршрут дитини до школи. Це мають бути вулиці з найменш інтенсивним рухом транспорту, з регульованими перехрестями, а при відсутності світлофорів, дорослі повинні чітко визначити для дітей місця переходу проїзної частини - по пішохідному переходу або по лінії тротуару.

При цьому звертайте увагу на наявні на шляху прямування дорожні знаки, пояснити їх значення. Особливу увагу слід приділити переходу дороги: необхідно зупинитися на краю проїжджої частини, роздивитися і лише за відсутності транспорту, що наближається, почати перехід. Пояснить дитині, що транспорт може несподівано з'явитися, наприклад, з-за повороту тощо.

Особливої уваги потребують першокласники, адже для них це лише перші кроки у «шкільне життя». Радимо, по можливості, якомога довше супроводжувати дитину до школи та зустрічати малечу після навчання, адже вони ще не зовсім готові для самостійного оцінювання дорожньої обстановки та орієнтування в умовах інтенсивного руху на вулично-дорожній мережі. Потурбуйтесь про дозвілля дітей після шкільних уроків, щоб бути завжди впевненими, що ваша дитина у безпеці.

Дуже важливо, щоб ваша дитина зрозуміла та усвідомила, що виконувати Правила дорожнього руху та поводитися безпечно на дорозі потрібно завжди, хай це стане культурною звичкою вихованого учасника руху. При цьому найважливіший фактор - це особистий приклад самих батьків. Ваш приклад буде куди більш наочним, ніж сотні разів повторювані слова «не ходи на червоне світло». Дорога – це завжди небезпека, іноді одна мить може зруйнувати життя, підірвати здоров’я або залишити калікою, тому навіть якщо ви спізнюєтеся — все одно переходьте дорогу відповідально та за Правилами. Нехай ваш приклад вчить дисциплінованої поведінки на вулиці не лише вашу дитину, але й інших юних пішоходів.

При перевезенні дитини в автомобілі забезпечте їй додатковий захист: обов'язково використовуйте ремені безпеки і спеціальні дитячі утримуючі пристрої, не здійснюйте різких маневрів. Пам’ятайте, що перевозити малолітніх пасажирів на передньому сидінні без використання спецзасобів, насамперед, небезпечно, до того ж заборонено Правилами дорожнього руху.

Окрім цього, проявляйте повагу до інших учасників дорожнього руху, якщо ви підвозити своїх дітей до місця навчання. Зупиняйтесь поблизу навчального закладу таким чином, щоб не заважати іншим водіям транспортних засобів, що рухаються по проїзній частині, а також не заважайте пішоходам, які також розраховують безпечно дістатися до пункту призначення.

Пам'ятайте, що краще запобігти дорожньо-транспортній пригоді, ніж потім шкодувати про те, що трапилося. Бережіть себе і своїх близьких.

Служба профілактичної роботи

УДАІ УМВС в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Форум видавців назвав ...

КОМЕНТАРІ