У Львівській обласній інфекційній лікарні перебуває 21-річний юнак з діагнозом “Малярія”

У Львівській обласній інфекційній лікарні перебуває 21-річний юнак з діагнозом “Малярія”

05.09.14 16:41 0 738
На даний час у Львівській обласній інфекційній лікарні на лікуванні перебуває 21-річний юнак з діагнозом “Малярія”. Хворий – громадянин Нігерії, країни з ендемічною захворюваністю на тропічну малярію. Про це повідомила головний позаштатний епідеміолог департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Наталії Тімко.

У 2013 році у Львівській області було два випадки тропічної малярії: у волонтера з Замбії, а також геолога з Червонограда, який працював в Гвінеї.

В Україні торік зареєстровано у цивільних громадян 78 випадків завізної малярії з 4 летальними наслідками від тропічної малярії. Найбільша кількість випадків виявлена в м. Києві – 14. Найчастіше хворіли особи віком від 21 до 50 років (70,5 % від усіх хворих). Серед захворілих було 68 чоловіків і 10 жінок, які за родом діяльності є робітниками, пілотами, моряками, студентами.

За даними фахівців «Українського центру з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України», в Україні, після ліквідації місцевої малярії у 1960 р., мають місце лише завізні випадки цього захворювання.

Загалом у світі щорічно виникає 300-500 млн. клінічних випадків малярії, з яких 80% пов’язано з Африканським континентом. Більшість летальних випадків, особливо серед дітей, також припадає на Африку, де щодня помирає орієнтовно 3000 осіб.

Орієнтовно 3,4 мільярдів людей планети мешкають в умовах ризику зараження, переважно в Африці та Південно-Східній Азії. Епідситуація з малярії у світі з кожним роком ускладнюється. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, існуюча система епіднагляду за малярією дозволяє виявити лише 14% випадків від можливої загальної кількості.

Ліцензованих вакцин проти малярії на не існує. На кінцевих стадіях розробки знаходиться вакцина проти P.falciparum, відома як RTS,S/AS01. Дана вакцина проходить оцінку в рамках масштабного клінічного випробування в 7-ми країнах Африки. Орієнтовні терміни щодо рекомендацій до використання цієї вакцини будуть отримані у 2015 р.

Як вберегтися від малярії

За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, особам, які планують відвідати ендемічні з малярії країни, необхідно:

- бути обізнаним щодо ризику зараження, інкубаційного періоду, основних симптомів малярії;

- берегтися від укусів комарів;

- приймати протималярійні препарати з метою особистої профілактики;

- негайно звертатись до лікарів у разі появи лихоманки.

Для захисту від комарів використовують репеленти (речовини, які відлякують комарів). Повторна обробка ними необхідна щодві-три години. Перебуваючи в тропіках, для захисту від комах під час сну, можна користуватись протимоскітними сітками, яка може бути оброблена інсектицидами. Відомим засобом захисту також є протимоскітна спіраль. Для швидкого винищування комарів призначені аерозольні спреї. Закриті приміщення для сну слід обробити зазаделагідь. Туристам у наметових таборах доцільно використовувати репеленти, спіралі, сітки одночасно.

З профілактичною метою слід обов’язково приймати протималярійні препарати. За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, профілактичні протималярійні препарати починають приймати за один тиждень до виїзду, впродовж всього терміну перебування на ендемічній території та 4 тижні після повернення (один раз на тиждень).

Вибір протималярійного препарату залежить від країни виїзду, ризику зараження малярією, виду малярійного збудника, що переважає в конкретній зоні, стійкості збудника до препаратів. Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря. Слід суворо дотримуватись схеми та дозування препарату, відповідно до інструкції.

За умови регулярного прийому препаратів можна значно знизити ризик захворювання тяжкими формами малярії, попередити ускладнення хвороби.

У разі захворювання, будь-якого підвищення температури під час перебування на небезпечних територіях чи після повернення, слід звернутись до лікаря, повідомивши його про виїзд до ендемічної країни впродовж останніх трьох років.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ