Львівщина: у Музеї історії релігії презентували міжнародний туристичний маршрут «Шлях дерев’яної архітектури»

Львівщина: у Музеї історії релігії презентували міжнародний туристичний маршрут «Шлях дерев’яної архітектури»

05.09.14 17:50 0 669
У Музеї історії релігії 3 вересня відбувся відкритий семінар (воркшоп) на тему «Пам’ятки як рушій регіонального розвитку – шляхом дерев’яних церков на Підкарпатті». Його учасниками стали представники регіональної туристичної, пам’яткоохоронної, культурної сфери.

Експерт семінару Ярослав Речек, директор департаменту промоції, туризму, спорту і міжнародної співпраці Підкарпатського воєводства, у своїй доповіді акцентував на унікальній спадщині дерев’яної архітектури України та Польщі, що є шедеврами мистецтва і не мають аналогів в інших народів. Зокрема, експерт розповів про реалізацію найуспішнішого за останні роки спільного україно-польського проекту «Дерев’яні церкви Карпатського регіону Польщі і України», результатом якого є включення у червні 2013 року до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 16 пам’яток дерев’яної сакральної архітектури.

Окрім цього, на семінарі презентовано міжнародний туристичний маршрут «Шлях дерев’яної архітектури», а також обговорено проблеми збереження і використання в туристичних цілях дерев’яної архітектури на території України і Польщі.

Семінар відбувався в рамках III Фестивалю україно-польського партнерства, який триває на Львівщині впродовж цього тижня за підтримки Генерального Консульства Республіки Польща у Львові, Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, Львівської міської ради. Цього року у зв’язку із трагічними подіями в Україні організатори відмовились від святкових концертів і зосередили увагу на ознайомленні із досвідом польських реформ та функціонування сфери культури та туризму у Республіці Польща.

Довідка:

До Списку Світової спадщини ЮНЕСКО внесено 16 українських церков (8 розташовані в Польщі і 8 – в Україні).

Церкви представляють такі типи архітектури:

- гуцульський (Україна),

- галицький (4-Україна і 2 – на території Польщі),

- бойківський (2 в Україні та 1 в Польщі),

- лемківський (5 на території Польщі)].

4 дерев’яні храми Львівщини: св. Юрія XVI-XVII ст. у м.Дрогобич, Пресвятої Трійці 1720 року у м.Жовква, Собор Пресвятої Богородиці 1838 року у с.Матків Турківського району, Зіслання св. Духа 1502 р. у с.Потелич Жовківського району.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області у ...

КОМЕНТАРІ