Львівський державний університет безпеки життєдіяльності – лідер національної освіти європейського рівня в галузі безпеки людини

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності – лідер національної освіти європейського рівня в галузі безпеки людини

06.09.14 11:25 0 805
Львівський державний університет безпеки життєдіяльності – це вищий навчальний заклад України в галузі безпеки людини, що входить до Асоціації вищих навчальних закладів Європейського Союзу, які працюють у галузі безпеки людини (EFSCA). Цьогоріч навчальний заклад головує в цій авторитетній європейській інституції.

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності, як навчальна та наукова установа, працює на запобігання всіх небезпечних процесів, тому випереджувальний характер освіти покладено в основу діяльності навчального закладу.

Університет зробив перші кроки на шляху реформування системи відомчої освіти, забезпечивши принципи безперервності та ступеневості. З метою забезпечення умов для здобуття повної загальної середньої освіти і гарантування соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, батьки котрих загинули під час виконання службових обов’язків, дітей працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій та обдарованої молоді створений Ліцей цивільного захисту. До структури Університету входить також Вище професійне училище (м. Вінниця). Більшість із випускників училища та ліцею можуть продовжувати навчання в Університеті та здобувати наступний освітній рівень.

У складі Університету:

• Інститут пожежної та техногенної безпеки;

• Інститут цивільного захисту;

• Інститут психологіі та соціального захисту;

• Інститут післядипломної освіти;

• Відділ заочного та дистанційного навчання;

• Вінницьке вище професійне училище;

• Ліцей цивільного захисту ( м. Вінниця ).

У Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності здійснюють підготовку бакалаврів, спеціалістів та магістрів за наступними напрямами та спеціальностями:

* «Філологія», спеціалізація: переклад (англо-український переклад);

* «Адміністративний менеджмент у сфері захисту інформації»;

* «Управління проектами», спеціалізація: переклад (англо-український переклад);

* «

* «Управління інформаційною безпекою»;

* «Цивільний захист»;

* «Пожежна безпека»;

* «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування»;

* «Практична психологія»;

* «Транспортні технології»;

* «Соціальна робота»;

* «Охорона праці»;

* «Організація перевезень і управління на транспорті»;

* «Організація і регулювання дорожнього руху»

Упродовж свого існування навчальний заклад підготував понад 30 тис. фахівців, серед яких 45 стали генералами. Багато випускників Університету нині займають високі державні посади, серед них також відомі науковці, громадські та державні діячі тощо.

Протягом останніх років Львівський державний університет безпеки життєдіяльності значно поглибив європейський вектор співпраці України в галузі безпеки людини. Реалізовано багато масштабних міжнародних проектів та налагоджено співпрацю з більшістю країн Західної та Східної Європи.

Міжнародна співпраця передбачає інтеграцію української системи цивільного захисту у загальноєвропейський механізм забезпечення безпеки людини, адаптацію українських фахівців до спільної роботи з міжнародними системами безпеки, вироблення спільних методів та підходів до ліквідації різних надзвичайних ситуацій, особливо тих, які мають транскордонний характер.

Університет має значний європейській досвід завдяки тісній співпраці з пожежно-рятувальними службами та спорідненими навчальними закладами країн ЄС. Курсанти проходять стажування у країнах Євросоюзу. Підтвердженням цьому стало визнання навчального закладу кращим з міжнародного співробітництва у сфері освіти і науки в Україні. Науково-педагогічний персонал, курсанти та студенти є активними учасниками міжнародних науково-практичних конференцій, спільних навчань з реагування на надзвичайні ситуації.

Результатом чергового визнання Університету на міжнародному рівні є ще одна вагома дата в історії навчального закладу. 20 вересня 2013 року ректор Університету професор Михайло Козяр у найстарішому навчальному закладі Європи – Болонському університеті (Італія) – підписав Велику Хартію Університетів (Magna Charta Universіtatum). Цей документ об’єднує понад 800 провідних університетів світу, які є визнаними осередками знань, науки та культури. Велика Хартія визначає фундаментальні принципи, якими керуються університети для забезпечення інноваційного руху та розвитку освіти.

Навчально-наукова база Університету є однією з кращих в Україні. Навчальні аудиторії обладнані спеціальними апаратними та програмними комплексами, які забезпечують інтерактивність та індивідуальний підхід до навчання, що передбачає застосування різноманітних форм і методів взаємодії викладача та студента. В Університеті впроваджуються нові навчальні проекти, інтерактивні тренажери, використовуються сучасні інформаційно-комунікаційні технології. Є електронні мапи міста, автомобілі обладнані бортовими комп’ютерами з електронними довідниками небезпечних речовин, даними про об’єкти і події. Це все допомагає рятувальникам приймати швидкі, а головне, правильні рішення, координує роботу інших екстрених служб.

В рамках роботи щодо попередження та прогнозування надзвичайних ситуацій, створена сучасна лабораторія інтелектуального моделювання безпечного майбутнього. Її завдання – організація та проведення досліджень у галузі розроблення методів, засобів та методик моніторингу, прогнозування і запобігання надзвичайним ситуаціям природного й техногенного характеру і ліквідації їх наслідків, здійснення та розвиток фундаментальних і прикладних наукових досліджень, пов’язаних із розробленням та впровадженням новітніх технологій, методів і засобів гарантування безпеки життєдіяльності людини у різних сферах її діяльності.

Ведеться робота щодо підготовки наукових кадрів. В Університеті на базі ад’юнктури здійснюється підготовка науковців за спеціальностями «Теорія та методика професійної освіти», «Пожежна безпека», «Управління проектами та програмами».

Згідно з рішенням Атестаційної Колегії Міністерства освіти і науки України у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності відкрито докторантуру за спеціальністю «Пожежна безпека».

Це дозволяє здійснювати підготовку науковців найвищої кваліфікації в галузі пожежної безпеки, які будуть займатися питаннями дослідження пожеж та їхніх характеристик, можливостей і шляхів удосконалення методології і методів оцінки пожежної небезпеки будівель і споруд, протипожежного нормування, дослідження з розробки систем і елементів забезпечення протипожежного захисту об’єктів різного призначення, підвищення їх надійності та ефективності тощо.

Варто відмітити, що науково-педагогічний персонал навчального закладу бере активну участь у розробці та удосконаленні пожежно-рятувального обладнання та техніки, надає консультації під час ліквідації масштабних надзвичайних ситуацій, бере активну участь у розробці та впровадженні загальнонаціональних та європейських механізмів попередження та захисту від різного роду небезпек. Фахівці навчального закладу також роблять значний вклад у створення законодавчої бази у сфері цивільного захисту.

Курсанти та офіцери безпосередньо беруть участь у ліквідації різноманітних надзвичайних ситуацій і постійно готові виконувати будь-які рятувальні операції на території України та інших держав.

Львівський державний університет
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Кожному жителю Шотландії ...

КОМЕНТАРІ