Закарпатська область: Закарпатські рятувальники взяли участь у міжнародних командно-штабних навчаннях «Світла лавина 2014»

Закарпатська область: Закарпатські рятувальники взяли участь у міжнародних командно-штабних навчаннях «Світла лавина 2014»

06.09.14 09:20 0 709
5 вересня, в селі Тросник Виноградівського району Закарпатської області відбувся завершальний етап українсько-словацько-угорсько-румунських командно-штабних навчань “Світла лавина – 2014” (Blonde Avalanche 2014) . Для того, щоб показати свою бойову міць та відпрацювати механізм спільного реагування на надзвичайні ситуації до Закарпаття прибули понад 150 військовослужбовців та 50 одиниць техніки із країн-учасниць.

Україна, Угорщина, Румунія та Словаччина, яких об’єднує спільний проект багатонаціонального інженерного батальйону „ТИСА“, удосконалювали свої практичні навички та відшліфовували злагодженість спільних дій з організації та виконання завдань щодо ліквідації умовного катастрофічного паводку та надання допомоги потерпілому населенню.

Нагадаємо, що командно-штабні навчання серії “Світла лавина” проводяться щорічно та почергово у кожній із держав-учасниць. Цього року в проекті „ТИСА“ головує Україна та здійснює загальне командування Багатонаціональним інженерним батальйоном „ТИСА“.

Проект „ТИСА“ є ефективною формою взаємодопомоги між країнами-партнерами у разі виникнення надзвичайних ситуацій природного характеру шляхом застосування спільного батальйону.

За легендою навчань: через інтенсивні опади та короткочасні зливи відбулося затоплення й підтоплення господарських об’єктів, споруд, суб’єктів господарювання, що порушило функціонування систем життєзабезпечення населення. На островках залишилися люди, шляхи для їх евакуації відсутні. Їх було врятовано за допомогою плаваючого транспортера ПТС-2. Далі учасники змагань наводили важкий механізований міст з комплекту ТММ-3М; розгороджували кучугури та насипи, що утворились внаслідок несприятливих погодних умов за допомогою інженерної машини розгородження ИМР-2 та шляхопрокладача БАТ-2. Біля Тиси, на базі фільтрувальної станції ВФС-10, було облаштовано польовий пункт водозабезпечення. Саме тут, після фільтрування вода з річки ставала придатною для вживання.

Окрім цього, свою роботу показали водолази від країн-учасниць. Вони допомагали людям, які опинились у небезпеці, та вилучали з-під води затоплений автомобіль.

Своє технічне оснащення іноземним колегам показали й рятувальники Управління ДСНС України у Закарпатській області, для яких питання підтоплень та паводків не пусті слова. Загалом, від оперативно-рятувальної служби краю в змаганнях взяли участь відділення Аварійно-рятувального загону спеціального призначення та 6-ої Державної пожежно-рятувальної частини міста Виноградів.

Довідково

Створення багатонаціонального підрозділу “Тиса” було ініційовано українською стороною у грудні 1998 року для оперативного реагування військових сусідніх держав на загрози повеней, а також кваліфікованої, високопрофесійної боротьби із наслідками стихійних лих, що постійно загрожують країнам Карпатського регіону.

15 листопада 2002 року в Будапешті відбулася урочиста церемонія підписання начальниками Генеральних штабів Угорської Армії, Армії Румунії, ЗС Словацької Республіки та України Технічної угоди між військовими відомствами цих країн щодо імплементації міжурядової Угоди про створення багатонаціонального інженерного батальйону “Тиса”.

У жовтні 2003 року в районі верхів’я Тиси, на території Угорщини, вперше проведено командно-штабне навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій “Світла лавина – 2003” з військовослужбовцями спільного українсько-румунсько-словацько-угорського батальйону “Тиса”.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Зі Львова в зону АТО ...

КОМЕНТАРІ