Зараз у Карпатах страшне видовище – повалені дерева, лисі гори, – учасник «Вільного мікрофона»

Зараз у Карпатах страшне видовище – повалені дерева, лисі гори, – учасник «Вільного мікрофона»

06.09.14 09:45 0 689
Українські Карпати з року в рік усе більше «лисіють» через масові і часто незаконні вирубки лісу. Припинити знищення зеленої перлини України можна через посилення відповідальності для чорних лісорубів та з допомогою постійного контролю за чиновниками, які відповідають за лісову сферу. У цьому переконані учасники народного проекту «Вільний мікрофон» на телеканалі ZIK.

«Вирубування лісів завжди було великою проблемою для Закарпаття, – описала ситуацію мешканка Ужгорода під час знімання «Вільного мікрофона» 30 серпня. – Скільки разів я бачила, проїжджаючи гори, що десь або горить, або вирубують ліси. Вибачте, але голови хочеться відрубати таким людям».

«Я родом із Карпат, тож уже відбувається у мене на очах. Минулого року йшов збирати гриби, ще був якийсь ліс. Цього року вийшов – а на місці лісу вже по коліна болота», – бідкався ще один горянин.

Щоправда, про стан справ у Карпатах більше говорять таки не місцеві мешканці, для яких, ймовірно, лисі гори – вже звичний пейзаж, а туристи. Особливо неприємно враженими від побаченого виявилися кияни, які влітку відпочивали у Західній Україні.

«Я вчора повернувся з Карпат – їздили відпочивати, – розповів чоловік на Майдані Незалежності. – Дуже страшне видовище – вирубані ліси, просіки повалених дерев. Чому ж потім дивуватися, що в тих краях повені, зсуви».

А молодий киянин повідомив, що на власні очі бачив, як на Закарпатті вирубують ліси у заповідних зонах.

Хто стоїть за незаконними вирубками дерев, – у людей сумнівів немає. Кажуть: продаж деревини – це великий бізнес, адже «дуб, найкраще дерево, хороший діловий ліс вивозиться за кордон, а в Україну повертається дорогими меблями з Італії, Німеччини». Відтак там, де великі гроші – там і влада. Тож винуватців знищення лісів варто шукати серед високопоставлених чиновників.

«Звичайно, що не прості люди ліси рубають, а ті ж самі олігархи, які збагачуються за наш рахунок і живуть за принципом: після нас хоч потоп», – обурено заявив чоловік у Києві.

На переконання народних ораторів вберегти ліси України від грабунку можна у кілька способів. Зокрема, важливо, щоб громадськість не стояла осторонь проблеми, відстоювала народне багатство.

«Треба протестувати, об?єднуватися в організації, бо разом можна багато зробити, – переконана тернополянка. – Треба добиватися, щоб лісам дали спокій не тільки в Карпатах. Наприклад, у нас на Тернопільщині ліс також безпощадно рубають. Але ж потрібно думати, яким повітрям дихатимуть наші діти та внуки».

«Вирубка лісів – це, радше за все, справа рук чиновників старої формації. Щоб зупинити їх, потрібен цілковитий контроль, – додав юнак у Києві. – Поки на місцях не буде цілковитого контролю від сторонніх осіб, які не працюють у цій сфері, ситуація не зміниться».

Також учасники «Вільного мікрофону» виступили за те, щоб чорних лісорубів «штрафували, затримували, відправляли на виправні роботи». Говорили і про необхідність законодавчих змін для лісового господарства, адже нинішні «закони щодо захисту навколишнього середовища не до кінця прописані».

А вже завтра, 6 вересня, трибуна народного проекту «Вільний мікрофон» працюватиме з 13:00 до 15:00 за адресами: Чернівці – Центральна площа, Луцьк – Театральний майдан, Рівне – майдан Незалежності, Київ – Майдан Незалежності, Тернопіль – Театральний майдан, Івано-Франківськ – вул. Незалежності, Ужгород – площа Шандора Петефі, Львів – пр. Свободи біля пам’ятника Т. Шевченкові.

Питання тижня звучатиме як: «Ви сподіваєтесь на допомогу НАТО?» var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['7DEF-84AE-EDF6-50C8-1XHvdy', 'zik.ua', 'recommendation', 1, 1, 0, 'ua']); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src = 'http://nextclick.com.ua/widget/widget.recommendation.1.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(__nc, s); })();

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Чернівецькій області ...

КОМЕНТАРІ