Тернопілля: у Кременці розпочався Х Міжнародний літературно-мистецький форум «Діалог двох культур»

Тернопілля: у Кременці розпочався Х Міжнародний літературно-мистецький форум «Діалог двох культур»

06.09.14 14:57 0 724
Десятий Міжнародний літературно-мистецький форум «Діалог двох культур-2014» відкрили 4 вересня у Кременці. Захід приурочений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка та 205-річчю від дня народження Юліуша Словацького.

Розпочалися урочистості богослужінням у парафіяльному костелі св. Станіслава та покладанням квітів до барельєфу Ю. Словацького в костелі. Учасники та гості заходу оглянули на виставки “Святині піднесені з руїн” (відреставровані роботи польських та українськіих митців), «Свято вулиці Юліуша Словацького» (квіткові композиції та картини художників).

Відтак на подвір ї родинної садиба Словацьких урочисто відкрили десятий Міжнародний літературно-мистецький форум «Діалог двох культур-2014». На захід завітали представник Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща Кристина Марчик, Генеральний Консул Республіки Польща в Україні Беата Бживчи, заступник директора з наукової роботи Музею Юзефа Пілсудського в Сулеювку Гжегож Новік, заступник голови Управління Національної Спілки польських письменників у Варшаві Івона Смолка, класик української літератури Дмитро Павличко, представники Тернопільської облдержадміністрації та обласної ради, міцевої влади, мистецьких спілок краю тощо.

Заступник голови Тернопільської облдержадміністрації. Леонід Бицюра передав вітання учасникам Форуму від голови облдержадміністрації Олега Сиротюка.

Леонід Олексійович наголосив, що важливе значення при налагодженні стосунків має мистецтво. Саме воно творить їх фундамент, сприяє кращому розумінню один одного і тих цінностей, якими багаті дві культури – українська і польська.

«Постаті Юліуша Словацького та Тараса Шевченка - найбільш вагомі і дорогоцінні в історії, культурі і мистецтві наших народів, - зазначив Леонід Олексаійович. - Дуже знаково, що саме в рік їхніїх ювілеїв в Україні відбулася революція Гідності, яка підняла український народ з колін. Тому зараз постаті наших Геніїв повинні надихати нас на діалог, розуміння і співрацю з представниками Польщі. В нас велике європейське майбутнє, тому ми маємо бути разом!»

За вагомий внесок у організацію і проведення щорічних літітературно–мистецьких зустрічей «Діалог двох культур» та налагодження дружньої співпраці між Україною і Польщею Леонід Бицюра відзначив представників обох країн грамотами Тернопільської обласної адміністрації та обласної ради.

У рамках Форуму у Кременці відбуватимуться літературні ювілейні читання, мистецькі зустрічі, наукові конференції на теми: «Романтизм польський і український», «Мистецтво українсько-польського пограниччя», «Волинь і Галичина в літературі і мистецтві», презентації книг та нових імен в культурах українського та польського народів тощо.

Десятий Міжнародний літературно-мистецький форум «Діалог двох культур – 2014» завершить свою роботу у неділю, 7 вересня.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львів: швидкість повинна ...
Наступна новина: У неділю Львовом пройде ...

КОМЕНТАРІ