Астрономи винайшли новий спосіб прогнозувати сонячні цикли

Астрономи винайшли новий спосіб прогнозувати сонячні цикли

07.09.14 12:22 0 712
Американські космологи виявили нові маркери для стеження за змінами сонячної активності. Невеликі, але яскраві плями на поверхні Сонця дозволять фахівцям дослідити еволюцію магнітних полів всередині Сонця.

Результати досліджень опубліковані на сайті NASA.

Протягом сонячного циклу плями мають тенденцію до руху по широті в бік екватора. Відповідно до загальноприйнятої теорії, два симетричних потоки від обох полюсів зірки направляються до екватора, де поринають вглиб Сонця, а потім мігрують його поверхнею назад до полюсів.

Процес супроводжується характерними змінами магнітного поля. Сонячні плями, які можна безпосередньо спостерігати з Землі, рухаються синхронно з вихровими потоками в атмосфері зірки. Саме це дозволило вченим відслідковувати за плямами зміни активності зірки.

Астрономи вивчили розвиток останнього і початок поточних сонячних циклів. Увагу фахівців привернули яскраві плями (bright points), спостерігаючи за переміщенням яких експерти встановили тимчасові інтервали для тривалості циклів сонячної активності.

На думку авторів, середня тривалість циклу дорівнює 19 рокам і варіюється від 16 років до 21 року. Відповідно до нових прогнозів, сонячна активність досягне мінімуму в другій половині 2017 року, а наступний цикл розпочнеться наприкінці 2019 року. var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['7DEF-84AE-EDF6-50C8-1XHvdy', 'zik.ua', 'recommendation', 1, 1, 0, 'ua']); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src = 'http://nextclick.com.ua/widget/widget.recommendation.1.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(__nc, s); })();

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ