У Тернополі відбулися "Наукові пікінки"

У Тернополі відбулися "Наукові пікінки"

08.09.14 16:35 0 793
Реконструкція лицарського поєдинку, запуск гелікоптера, запалення міні-вулкану, приборкання блискавки, зображення оптичної ілюзії, велетенські мильні бульбашки, фонтан із шоколаду – це далеко не все, що відбувалося на Театральному майдані Тернополя 7 вересня у рамках польсько-українського проекту «Scientific Fun – наукові пікніки в Україні».

«Наукові пікніки» у Тернополі ми провели вже вдруге, - розповіла координатор проекту в Тернополі Христина Білінська. – Однак цього року нам вдалося зробити захід ще масштабнішим і, сподіваюся, ще цікавішим. Метою проекту є популяризація науки серед молоді та розвиток новітньої наукової еліти в Україні. Ми організували 34 імпровізовані лабораторії під відкритим небом, у яких представлено різні досліди з хімії, фізики, біології. Поекпериментувати можуть всі охочі. Це зовсім не фокуси, але лише такі досліди, які мають наукове обґрунтування».

На «Наукові пікніки» завітав заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Леонід Бицюра.

«Дуже тішить, що другий рік поспіль у Тернополі відбувається справжнє свято науки, - зазначив Леонід Олексійович. – Сучасне суспільство обов`язково має бути освіченим. Однак система освіти як ніколи, потребує змін. Саме «Наукові пікніки» пропонують новий підхід навчання – цікавий та неординарний».

Участь у заході взяли гості з Польщі - представники Центру науки «Коперник» (м. Варшава). Також свої досліди представили школярі, студенти, викладачі вищих навчальних закладів Тернопільщини, Харкова та Чернівців. Із захопленням за ними спостерігали і дорослі, і малі.

«Найбільше мені сподобалися літачки та лицарський поєдинок, - поділився враженнями тернополянин Захар. – Я б дуже хотів, що такі досліди демонстрували на уроках. Це було б круто!»

«У Польщі «Наукові пікніки» відбувається лише у Варшаві, а в Україні - ціла мережа міст, де відбуваються такі заходи, - наголосив представник Варшавського Центру науки Коперника Роберт Щесни. – У Польщі «Наукові пікніки» відбуваються з 1997 року. Сподіваюся, вони приживуться і в Україні».

Довідково: 13 вересня «Наукові пікніки» завітають у Кривий Ріг, 14 вересня – у Дніпропетровськ, 20 вересня – у Харків, 21 вересня – у Київ, 4 жовтня - у Луцьк .

У вересні 2013 року Заходи у рамках проекту «Scientific Fun – наукові пікніки в Україні» відбулися у п'яти містах України: Львів, Тернопіль, Київ, Луганськ та Харків. За підрахунками, участь у них взяли близько 16 тисяч юних дослідників та члени їх родин. Рекордна кількість учасників зафіксована у Харкові: на завершальному етапі естафети у першій столиці України свої сили спробували близько 7 000 городян різного віку. На Тернопіллі «пікнікували» близько 3000 мешканців міста і області.

Проект проходить за підтримки Фонду «Освіта для Демократії» в рамках програми «Перетворення в Регіоні – RITA» Польско-Американського Фонду Свободи та програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Ірані прооперували ...

КОМЕНТАРІ