Круглий стіл в Буковинській автоінспекції з участю місії ОБСЄ

Круглий стіл в Буковинській автоінспекції з участю місії ОБСЄ

08.09.14 16:44 0 732
Ініціативу детальніше ознайомитись з діяльністю УДАІ УМВС України в Чернівецькій області проявили самі європейські спостерігачі, які вже тривалий час здійснюють моніторинг на Буковині.

Візит місіонерів безпосередньо не стосувався їх прямих функцій — спостереження за дотриманням Женевських домовленостей. Хоча налагодження діалогу за круглим столом фахівців однієї з структур українських правоохоронних органів на регіональному рівні та європейських полісменів сповна вписався і у завдання місії, і у бажання сторін ближче пізнати одні одних. Тим більше в умовах, коли Україна задекларувала рух до Європи і виборює це право в умовах неоголошеної війни.

15 працівників Буковинської автоінспекції наразі несуть службу на сході України. Тим часом їхні колеги здійснюють нагляд за дорожнім рухом, реагують на дорожні ситуації, виконують інші численні завдання як підрозділ обласної міліції. Ото ж, саме професійна діяльність працівників ДАІ, завдання обласного управління, організація роботи нарядів, структурна побудова відомства, взаємодія з громадськістю, інші аспекти служби цікавили європейських гостей з Швеції та Фінляндії.

Жвава зацікавленість роботою української автоінспекції пояснювалась ще й тим,що за плечима комісара Маркуса з Швеції 17 років роботи в поліції, а сержант Гаррі з Фінляндії 34 роки свого службового стажу розпочав саме з професії автоінспектора.

— Мені дуже знайоме виписування штрафів за перевищення швидкості, перевірка ваги важких автомобілів, виїзди на місця аварій, особливо в середині зими при температурі мінус тридцять…— сказав пан Гаррі, віддаючи належне нелегкій професії та налаштовуючи розмову на довірливу тональність,притаманну людям,які займаються однією справою. — Сім років я працював урізних місіях у світі. Співпрацював з міліцією в різних країнах,в тому числі в Боснії,Албанії. У Чернівці потрапив з Луганська. Мені дуже приємно, що можу тут зустрітись з колегами.

Буковинці влаштували гостям екскурсію територією ДАІ, де зберігається службова техніка,проходять навчання особового складу, ознайомили з адміністративною спорудою, кімнатою для прийому громадян, черговою частиною ДАІ. А у навчальному класі відбулась зустріч гостей з керівниками підрозділів автоінспекції. На фаховому рівні сторони знайшли багато спільних точок дотику у роботі, виявили цікаві особливості службової практики.

Насамперед, месіонери дали високу оцінку діям буковинської міліції загалом і автоінспекції в тому числі, посилаючись, зокрема на епізоди блокування громадянами доріг, коли міліція діяла організовано і зважено. Приємне враження на гостей справила організація роботи нарядів дорожньо-патрульної служби, стаціонарних постів ДАІ, теоретична і практична підготовка особового складу.

З огляду на те, що Швеція і Фінляндія є країнами-лідерами в питаннях транспортної дисципліни, безпеки дорожнього руху, багато уваги під час зустрічі було приділено ознайомленню з передовим європейським досвідом. Про це йшлось за круглим столом з участю заступника начальника УДАІ УМВС України в Чернівецькій області полковником міліції Василем Гнатчуком. Гості розповіли про шведський досвід у попередженні дорожньо-транспортних пригод, яку їхні фахівці умовно іменують «Зеро», тобто, зведенням кількості потерпілих у ДТП до нуля. Як з'ясувалось, серед складових амбітного проекту є багато того, над чим працює Департамент МВС України, що практикується в області. Це і впровадження сучасних технологій стеження за дорожнім рухом, використання відеокамер, алкотестерів, просвітницька профілактична робота з участю працівників ДАІ у навчальних закладах, співпраця з громадськими організаціями, які опікуються питаннями безпеки дорожнього руху і яких у Швеції та Фінляндії іменують волонтерами, інші механізми і інструменти науки безпечного руху. Месіонери,скажімо, схвально оцінили роботу систем відеонагляду «Рубіж»,встановлених на п'яти буковинських стаціонарних постах, які зчитують автомобільні номери, виявляють транспортні засоби, що перебувають у розшуку,або експлуатуються з порушеннями діючого законодавства. У шведській і фінській практиці такі можливості дають прилади, встановлені безпосередньо в патрульних автомобілях.

Цікаво, що європейські полісмени висловили дещо несподівану оцінку автоматизації нагляду за дорожнім рухом, процесів, спрямованих на ліквідацію «суб'єктивного фактора» у спілкуванні учасника дорожнього руху і автоінспектора. На їх погляд, тут також є межа ефективності, викликана потребою диференціювати правопорушення на дорогах, виокремлювати ті, які створюють аварійні ситуації, є небезпечними для життя людей. Полісмени однозначно погодились з тим,що автоматичні системи стеження ніколи не замінять людей. І якщо на фінських автошляхах автоматика за годину може зафіксувати сотню перевищень водіями встановленої швидкості, то «оформити», опрацювати таку кількість порушень, практично, не можливо. Тому на гостей приємне враження справило те, що на дорогах і вулицях Буковини набагато частіше, ніж у них, можна побачити міліціонера, працівника ДАІ. На їх переконання, присутність автоінспектора, правоохоронця є головним стримуючим фактором для правопорушника.

Звісно, такі висновки суб'єктивні, однак, цікаві для громадян держави, що прагне впровадити у життя європейські безпекові стандарти. Очевидно, у цій сфері має бути діалектична рівновага. Вона стосується і законодавства. Буковинцям, наприклад, сподобалось те, що штрафи за порушення правил дорожнього руху у країнах їхніх гостей залежать від заробітку людини, що таку інформацію автоінспектору негайно надає податкова служба, а він з врахуванням небезпечності правопорушення по спеціальній шкалі визначає розмір штрафу.

Зрозуміло, що заробітна плата правоохоронця, автоінспектора також має бути адекватною. До речі, зарплата поліцейських у Швеції і Фінляндії дещо нижча за заробітки вчителів,лікарів при високих податках у державах, однак, достатня,аби не породжувати корупцію в правоохоронних органах.

Багато щирих позитивних емоцій у гостей викликали досвід профілактичної, інформаційної роботи Буковинської автоінспекції, зв'язків з громадськістю. За їхніми словами, заходи, які тривають в області у рамках місячника «Увага! Діти на дорозі!», є тим, що визначає зміст діяльності служби, покликаної вчити громадян дотримуватись правил дорожнього руху. Для європейських поліцейських це концептуальна основа їх діяльності.

— Згідно з законом,— зазначив пан Маркус,— пріоритетом номер один у нас є саме попередження ДТП. І якщо б поліції це вдалось зробити, то непотрібно було б потім докладати зусиль для їх розслідування.

Поліцейські зі жвавим людським зацікавленням ознайомились з агітаційною продукцією ДАІ — буклетами, листівками, довідниками, «Куточками дорожнього руху»,зауваживши що така практика є надзвичайно корисною для суспільства і його громадян. Справжнє захоплення у месіонерів викликала книга «Буковинська автоінспекція на сторінках газети «Дорожній вісник»,яку Василь Гнатчук подарував гостям на згадку про пам'ятну зустріч та з переконанням у тому, що цивілізаційні європейські принципи дедалі більше зближуватимуть людей, які їх сповідують.

Прес-служба УДАІ УМВС України в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Ірані прооперували ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ