У Києві згадували про примусову депортацію українців із Польщі

У Києві згадували про примусову депортацію українців із Польщі

10.09.14 13:56 0 675
9 вересня, у центрі Києва біля Пам'ятного хреста жертвам сталінських репресій представники громадськості провели жалобну акцію за українцями, яких примусово депортували із Лемківщини, Холмщини і Надсяння до УРСР у 1944—1951 роках.

За подією стежив репортер ZIK-Стрім Максим Осовський.

В Українському інституті національної пам’яті, який виступив співорганізатором жалобної акції, повідомили, що цей день обрали невипадково, адже рівно 70 років тому, 9 вересня 1944 року, було підписано документ, який змінив долі майже півтора мільйона українців та поляків, змусив їх назавжди полишити рідні домівки. Він мав назву «Угода між Урядом Української Радянської Соціалістичної Республіки і Польським Комітетом Національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР». За словами очевидців та дослідників тих подій, переселення супроводжувалось відвертим насиллям, знущаннями, терором. Загалом із Польщі було депортовано близько 700 тисяч українців.

«Для українців – це величезна втрата історичного і культурного надбання. Саме комуністичні депортації призвели до остаточного очищення теренів Західної України від польського населення та теренів Східної Польщі від українців. Переселення було одним із інструментів соціальної інженерії, до якого вдавалася радянська влада. Серед його жертв, крім українців та поляків, – і кримські татари, і інші народи», – розповів директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович.

У жалобній акції взяли участь десятки людей, зокрема, до Пам’ятного хреста прийшли переселенці та їхні нащадки. Серед них був і відомий вітчизняний науковець – біолог Петро Гвоздяк, якого ще дитиною вивезли з Холмщини до Галичини.

«Нас у листопаді 1944-го погрузили у вагони. Важкі були часи, але що ж поробиш. Ми, відверто кажучи, хотіли їхати, адже мого дядька поляки вбили, мати зазнавала утисків через відмову від покатоличення і сполячування. Нам доводилось у Польщі ховатись по схронах. Згодом ми не пошкодували, що переїхали до Львова», – розповів Петро Гвоздяк.

Під час заходу присутні вшанували пам'ять про загиблих під час примусової депортації та запалили свічки. Представники православного та греко-католицького духовенства провели спільне жалобне богослужіння.

Усі стрім-трансляції телеканалу ZIK дивіться тут.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ