Грицак: Україна приречена на модернізацію, а план Путіна – зупинити її

Грицак: Україна приречена на модернізацію, а план Путіна – зупинити її

10.09.14 09:34 0 647
План президента РФ Володимира Путіна полягає в тому, щоб зупинити процес модернізації в Україні. Так що Україні доведеться воювати і проводити реформи одночасно.

Про таке заявляє історик, публіцист, професор Українського католицького університету (УКУ) Ярослав Грицак, пише «Новое время».

«Ми, як равлик, повільно рухалися невідомо куди, постійно вагаючись між Сходом і Заходом. Наші еліти 23 роки уникали прийняття важливих рішень, боячись втратити владу. І боялися недаремно – ті, хто почне змінювати країну, не будуть популярними в перші три-п’ять років – подивіться на Михаїла Саакашвілі. Через 50 років йому будуть ставити пам’ятники», – зазначає Ярослав Грицак.

Історик зауважує, що Україні потрібно вдатися до радикальних заходів. «Вони будуть болісними спочатку, але виведуть нас на потрібну орбіту. Причому реформи не можна зупиняти через війну. План Володимира Путіна полягає в тому, щоб зупинити процес модернізації в Україні. Так що нам доведеться воювати і проводити реформи одночасно», – пояснює він.

Водночас Ярослав Грицак додає: «Ми всі хочемо, щоб прийшла чесна і добра еліта, яка реформує державу. Але так не буває. Ефективні еліти з’являються, тільки якщо є тиск знизу. Я говорю про «довгограючі» громадянські ініціативи, платформи і ефективні ЗМІ, яких у нас вкрай мало».

Професор УКУ наголошує, що в українці досі мають цінності закритого світу. «Нас лякають зміни. На виборах ми голосуємо за старого шахрая замість молодого демократа – бо перший вже накрався, а другий невідомо коли накрадеться. Ми згідні терпіти багато чого, аби не було війни», – зазначає він.

«Все це пострадянські цінності, – продовжує історик. – Але перевага України в тому, що, на відміну від, приміром, Росії та Білорусі, у нас є і загальноєвропейська культурна спадщина, яка допомагає розірвати зв’язок з пострадянським».

Також Ярослав Грицак додає: «Якщо ми йдемо в Європу, то чому у нас в вишах не введуть курс про Європу? Чи багато у нас студентів читають Мішеля Фуко або Платона? Ми досі не вписані в історичний європейський контекст і навіть перед лицем спільної загрози не завжди розуміємо один одного.

Ще один приклад – знання англійської мови. Це принципова умова хорошої освіти, та й взагалі є чітка залежність: чим краще знання англійської мови в суспільстві, тим вище рівень життя. В Україні все дуже погано в цій сфері».

Насамкінець історик наголошує: «Росія може собі дозволити консервацію режиму. Володіючи нафтою і газом, вона створює карбонову демократію, де реформи підміняються жировим прошарком, який з’явився завдяки продажу енергоносіїв. За дешеві нафту і газ країна платить втратою інтелектуальних технологій і політичних свобод. На щастя, в Україні цього немає, тому ми приречені на модернізацію».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Рівненщині чоловік ...

КОМЕНТАРІ