Філуменістична виставка «Мандруй з сірником» відкрилася в Центрі туристичної інформації та послуг Луцької міської ради

Філуменістична виставка «Мандруй з сірником» відкрилася в Центрі туристичної інформації та послуг Луцької міської ради

10.09.14 16:42 0 667
9 вересня о 12:00 в приміщенні Центру туристичної інформації та послуг відбулося відкриття філуменістичної виставки за матеріалами приватних колекцій Анатолія Сєркова (Луцьк) та Галини Панахид (Львів).

Виставка складається із декількох експозицій. Сірникові коробки на тему «Мандрівки з сірниками» із колекції Анатолія Сєркова представлені екземплярами Української сірникової фабрики і зарубіжних країн.

Другу частину складає «Філуменістична Шевченкіана» з приватної колекції Галини Панахид. Серед експонатів – тематичні серії сірникових етикеток та коробок 1960–1990 років на шевченківську тематику. Найстарші з відомих сірникових етикеток із зображенням Шевченка датуються 1914. Тоді сірникова фабрика в м. Новозибков Чернігівської губернії випустила дві етикетки з портретом Шевченка. На першій - по обидва боки портрета дати: «1814», «1861». Під портретом підпис: «Тарас Шевченко», який узято в тонку подвійну рамку. На іншій етикетці - «кабінетці» поруч з аналогічно оформленим портретом Шевченка напис: «Малороссія» (назва сірникової фабрики). За період 1950-1990 філуменія шевченківська була представлена зображеннями самого поета, його пам'ятників, будівель музеїв і театрів, які носять його ім'я; творів Кобзаря, місць, пов'язаних із ним. Ці етикетки представлені у понад 25 тематичних серіях, які випускалися різними фабриками у різних кольорових гамах.

Сірникові коробки із зображеннями пам'ятників Т. Шевченку видавалися і за часів незалежної України. Зокрема, харківська фірма «АТОС» 2006-2008 виготовляла сувенірні набори сірників «Харьков», у яких було повнокопірне фотографічне зображення пам'ятника Шевченку в Харкові. Фотографія пам'ятника Кобзарю в Тернополі зображена на рекламній сірниковій коробці, виданій для місцевих «Українських сувенірів».

Окрім того, на виставці були представлені сірникові етикетки з приватної колекції молодого луцького філуменіста Василя Бездєточного із зображеннями архітектури радянського простору, замків Польщі та інших країн, а також вбрання різних народів. Виставку відвідали і філуменісти з сусідньої Польщі.

Відвідувачі мали змогу навчитися правильно запалювати сірник, а представники Управління ДСНС України у Волинській області завітали на захід на пожежній машині та пояснили присутнім особливості роботи пожежника.

По закінченню виставки організатори отримали два традиційних пам'ятних аркуша про філуменістичну виставку, які були випущені в лімітованому тиражі (всього 25 екземплярів), а інші - розлетяться по світу. Крім того, усі учасники заходу отримали по сірниковій коробочці в подарунок на згадку про подію. Організатори сподіваються, що ці коробочки стануть початком їх колекцій.

Інформаційна довідка:

Галина Панахид народилася на Львівщині. Закінчила географічний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка. Розпочала збирати сірникові етикетки у 1987 році. у філуменістичній колекції Галини Панахид понад 100 тисяч сірникових етикеток. Найстарішими екземплярами в колекції є сірникові етикетки англійських фабрик середини ХІХ ст. Цінними екземплярами є етикетки 1930-х років сірниково`ї фабрики "Х Октябрь", яка працювала в білоруському місті Речица. У роки Другої світової війни ця фабрика була зруйнована і більше не відновлювалася.

У колекції представлені різні тематичні блоки - рослинний світ і охорона природи, тваринний світ і браконьєрство, техніка, космос і авіація, СРСР і радянська пропаганда, мистецтво, народні промисли, попереджувальні знаки, реклама тощо. Чільне місце займають іноземні етикетки. Наприклад, колекція польських експортних етикеток за період 1945-1960-ті роки. Також етикетки інших країн - Швеції, Англії, Португалії, Франції, Фінляндії, Угорщини, Японії, Китаю, Швейцарії, Бельгії, Індії, Люксембургу, Болгарії, Нідерландів, Бразилії, Афганістану, інших країн. У колекції Г. Панахид є сірникові етикетки з держав, яких вже немає на політичній карті світу - Чехословаччини, Німецької ДемократичноїРеспубліки, Югославії, Бірми, СРСР. Крім сірникових етикеток, у колекції Галини Панахид є також сірникові коробки різних форм і розмірів; сірники різного призначення і кольорів; а також ексклюзивний календар, виготовлений із сірників.

Галина Панахид є членом Чеського фіпуменістичного союзу, Словацького філуменістичного союзу, Московського філуменістичного клубу "Сувенір". Підтримує зв'язки із філуменістами з Австралії, Бельгії, Данії, Нідерландів, Чехії, Словаччини, Японії, Росії, Словенії, Індїї та інших країн.

Управління туризму та промоції міста

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Пенсії на Тернопільщині ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ