У Львівській області у Винниках відбувся фестиваль кримськотатарської культури

У Львівській області у Винниках відбувся фестиваль кримськотатарської культури

10.09.14 15:42 0 649
7 вересня на території Історико-краєзнавчого музею м. Винники відбулося урочисте відкриття фестивалю кримськотатарської культури. У програму фестивалю включена низка заходів, покликаних познайомити гостей з культурою кримського народу. Варто зазначити, що з початком російсько-української війни чисельність кримськотатарської громади міста Львова збільшилася з двадцяти представників до півтора тисячі.

Серед заходів – виставка «Невідомий Крим», до якої увійшли предмети з державних та приватних колекцій, більшість з яких представлені на широкий загал вперше. Серед них: рукописи ХІХ століття, предмети інтер'єру, срібні та золоті прикраси, одяг. Особливе місце серед експонатів займає картина «Козак-Мамай» у якій поєднані українська козацька та ногайська військова традиції. Виставку презентувала публіці Ульвіє Аблаєва, кримськотатарський дизайнер, заступник директора Кримського історичного музею Ларішес (Бахчисарай).

Майстер-клас двосторонньої вишивки гладдю «татар ішлємє» («татарська робота, справа») провели Ельвіра Осман і Хатідже Юнусова. Для створення унікального візерунку традиційно використовуються тонкі вовняні, шовкові та золоті нитки. Також присутні мали можливість ознайомитися зі старовинною східною технікою роботи на гончарному колі (Рустем Скібін), із мистецтвом розпису кераміки (Азіза Карімова) та мідної чеканки (Рефат Куртвелієв).

Відкриття фестивалю відбулося за участю відомих громадських діячів. Активістка Меджлісу, журналістка Зера Бекірова подякувала присутнім за їхнє бажання познайомитися з маловідомим Кримом, вийти за межі найбільш відвідуваних місць Південного берега Криму.

Координатор земляцтва кримських татар Львова та Львівської області Енвер Бекіров від імені кримськотатарської громади висловив бажання гармонійно влитися в культурне середовище Галичини та подякував містянам за допомогу, гостинність та привітність.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ