У Львівській області 10 вересня – Всесвітній день запобігання самогубствам

У Львівській області 10 вересня – Всесвітній день запобігання самогубствам

10.09.14 08:23 0 848
Щорічно 10 вересня відзначається Всесвітній день запобігання самогубствам, який заснували Всесвітня організація охорони здоров'я спільно з Міжнародною асоціацією по запобіганню самогубствам.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, загальна кількість смертей від суїциду складає близько мільйона осіб на рік в усьому світі. З кожним роком кількість таких випадків зростає.

Суїцид – це глобальна і трагічна проблема для світової охорони здоров'я, адже внаслідок цього помирає більше людей, ніж у результаті воєн і убивств, разом взятих. Всесвітній день запобігання самогубствам — один із способів звернути увагу людей на цю сумну статистику та вжити комплекс заходів щодо запобігання самогубств у світі.

Самогубство є однією з найбільш актуальних психологічних і соціальних проблем. Безліч чинників, з якими стикається людина у повсякденному житті, в певний момент можуть штовхнути її на злочин проти самої себе. Як повідомляють у ВООЗ, основні причини – це бідність, безробіття, страх перед покаранням, душевні хвороби, домашні клопоти, одноманітність життя і важкі захворювання.

Однією з причин самогубств є психічні розлади. Фахівцями встановлено, що існує пряма залежність між самогубством і втратою соціального статусу. Для людини, що знаходиться в стані кризи, принциповими чинниками є переважна важливість нерозв`язної проблеми і відчуття безпорадності, безнадійності. Цим пояснюється високий рівень самогубств серед людей, нещодавно засуджених, таких, що вийшли на пенсію, потрапили в армію тощо.

Серед підлітків основною причиною самогубств стає нерозділена любов. При цьому батьки дуже часто не помічають душевної травми дитини або просто несерйозно ставляться цієї проблеми.

«За даними статистики, частота завершених суїцидів у Львівській області коливається від 7,0 до 7,9 на 100 тис. населення (по Україні – 24,0 на 100 тис. населення), серед яких до групи підвищеного суїцидального ризику належать чоловіки. Станом на на Львівщині частота завершених самогубств серед чоловіків у 8,1 раз вища, ніж у жінок. Також відзначається зростання незавершених суїцидальних спроб серед чоловіків працездатного віку. Зазвичай на такий крок вони йдуть внаслідок «життєвого краху» чи втрати бізнесу», – повідомляє завідувач консультативної поліклініки Львівської обласної державної клінічної психіатричної лікарні Ольга Ришковська.

З метою надання невідкладної психологічної допомоги у Львові працює в цілодобовому режимі телефон довіри 15-58. За добу консультанти телефону довіри приймають в середньому від 15 до 25 дзвінків різної проблематики, що становить від 400 до 600 дзвінків на місяць. З них – 1,5% складають дзвінки, пов?язані з суїцидальними випадками.

Служба телефонного консультування надає психологічну допомогу людям, що перебувають у стані психологічної кризи, стресу чи розпачу. Кожного, хто звернеться по допомогу, уважно вислухають, допоможуть знайти вихід з кризи, знайдуть шлях для вирішення проблеми та за необхідності скерують до відповідних фахівців. Консультанти гарантують анонімність та конфіденційність абонента.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Обама привітав іракців з ...
Наступна новина: Волинська область: ...

КОМЕНТАРІ