Упродовж доби на Львівщині 3 людини отруїлися грибами

Упродовж доби на Львівщині 3 людини отруїлися грибами

10.09.14 12:55 0 650
8 вересня о 10:25 до рятувальників надійшло повідомлення про те, що до Львівської обласної клінічної лікарні 5 вересня поступила 30-річна мешканка с. Зашків, Жовківського району, з попереднім діагнозом «отруєння грибами». За даними медиків стан потерпілої стабільний.

Цього ж дня о 19:30 рятувальники отримали повідомлення, що у відділення швидкої допомоги Яворівської центральної районної лікарні з попереднім діагнозом «отруєння грибами» поступило 2 людини. Потерпілі жінки, 2000 та 1952 року народження, є мешканками с. Старий Яр Яворівського району. 14-річну дівчинку направлено до Львівської обласної дитячої спеціалізованої клінічної лікарні. Потерпілі перебувають у задовільному стані.

Головне управління ДСНС України у Львівській області наголошує на основних правилах, яких слід дотримуватися при збиранні та приготуванні грибів:

– збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;

– купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;

– гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;

– якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

– краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;

– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;

– ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;

– ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні­ – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;

– гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

– при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;

– обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління;

– не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

– гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;

– значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;

– суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Хмельницькому ...
Наступна новина: Лучан закликають готуватися ...

КОМЕНТАРІ