Цього ж дня о 19:30 рятувальники отримали повідомлення, що у відділення швидкої допомоги Яворівської центральної районної лікарні з попереднім діагнозом «отруєння грибами» поступило 2 людини. Потерпілі жінки, 2000 та 1952 року народження, є мешканками с. Старий Яр Яворівського району. 14-річну дівчинку направлено до Львівської обласної дитячої спеціалізованої клінічної лікарні. Потерпілі перебувають у задовільному стані.
Головне управління ДСНС України у Львівській області наголошує на основних правилах, яких слід дотримуватися при збиранні та приготуванні грибів:
– збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
– купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;
– гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
– якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
– краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;
– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
– ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;
– ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
– гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
– при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
– обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління;
– не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
– гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;
– значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;
– суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
Автор: головний редактор УкрЗахідІнформ
.
Попередня новина: У Хмельницькому ...
Наступна новина: Лучан закликають готуватися ...