У Львові представили проект Стратегії розвитку органів внутрішніх справ України

У Львові представили проект Стратегії розвитку органів внутрішніх справ України

11.09.14 17:39 0 697
Свою роботу, 10 вересня, розпочала комісія з питань організаційно-методичного супроводження експерименту по пілотному реформуванню міліції, у рамках якої був представлений проект Стратегії розвитку органів внутрішніх справ України

Захід відбувся за участю заступника Міністра внутрішніх справ України Миколи Величковича, заступника Міністра внутрішніх справ України з питань євроінтеграції Тіграна Авакяна, очільника міліції Львівщини Дмитра Загарії, а також Голови Експертної ради з питань реформування міліції та дотримання прав людини, яка діє при МВС, Євгена Захарова. У засіданні також взяли участь директор Центру досліджень правоохоронної діяльності, доктор юридичних наук Олег Мартиненко, керівники міліцейських підрозділів області, представники місцевої влади, громадські діячі, інші експерти.

Основна тема, яку обговорювали учасники – стратегія розвитку органів внутрішніх справ України, яку презентував Олег Мартиненко. Оскільки пілотним проектом реформування міліції України була визначена саме реформа міліції Львівщини, у серпні цього року з представників громадськості та правоохоронців була створена експертна група у складі понад 120 осіб, котрі забезпечували початкову стадію реформування у семи напрямках. Власне, результатам обговорення стратегії та роботи експертів і був присвячений перший день роботи комісії.

Про вимоги суспільства до оновленої міліції (поліції) розповів заступник Міністра внутрішніх справ України з питань євроінтеграції Тігран Авакян.

«Ми хочемо, щоб поліція виконувала скоріше сервісні функції – надавала населенню послуги у плані гарантування порядку та безпеки. Це є головним завданням реформи. Поліція повинна звітувати перед населенням та захищати права людини - у першу чергу ті, що є визначальними для демократичного суспільства», - зазначив Тігран Авакян.

Окрім того, повинна бути проведена деполітизація, демілітаризація та децентралізація поліції. Працівники будуть звітувати перед місцевими громадами, співпрацювати з ними. Можливо, навіть у форматі муніципальної поліції.

«Муніципальні підрозділи – це те над чим ми працюємо, але чітких завдань, які повинні виконувати ці підрозділи поки що не сформульовано, незрозуміло чітко як вони мали б фінансуватись і головне – досвід однієї області, наприклад Львівської, не може бути пристосований до іншої, наприклад Донецької. Тому муніципальна поліція – це те, над чим ми будемо працювати з органами місцевої влади», - зазначив заступник Міністра внутрішніх справ України Микола Величкович.

Заступник міського голови Львова Олег Синютка розповів, що створення муніципальної поліції для Львова – було б найкращим вирішенням проблем з забезпеченням громадського порядку, боротьби з вуличною злочинністю та захисту прав мешканців міста. І міська влада готова обговорювати питання фінансування таких підрозділів.

«Так, Львів має можливість фінансувати муніципальну поліцію. Звичайно, ми чекаємо від Уряду реформ, в першу чергу у питанні формування бюджету, але й зараз ми готові це обговорювати. Проте, чи зможуть собі це дозволити інші міста України – це питання», - зазначив пан Синютка.

Під час обговорення стратегічних питань реформування міліції, учасники конференції торкнулись теми законодавства, недосконалість якого не дозволяє правоохоронцям забезпечувати громадський порядок та дотримання законності на тому рівні, якого вимагає суспільство. Окремою темою обговорення були бойові дії у зоні АТО, у яких беруть участь загони правоохоронців.

«Ці добровольчі територіальні батальйони міліції особливого призначення – це і є наш кадровий резерв. Це і є ті люди, котрих ми будемо рекомендувати на різні посади і віддавати їм найважливіші ділянки. І кадрова політика в оновленій міліції буде зовсім іншою – з перевіркою керівників на поліграфі, з новою системою підготовки та новою системою оцінки роботи»,- зазначив начальник Головного управління МВС України у Львівській області Дмитро Загарія.

Загалом, стратегію реформування визнано позитивною, роботу експертних груп визнали хорошою, а окремі напрацювання невдовзі можна виносити на розгляд Уряду або Верховної Ради України. Рішення про це прийматимуть в МВС України.

ВЗГ ГУ МВС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: З нагоди Дня миру у ...
Наступна новина: Рятувальники доставили вже ...

КОМЕНТАРІ