В Чернігівській області небезпека спалювання сухої трави

В Чернігівській області небезпека спалювання сухої трави

11.09.14 16:46 0 658
Внаслідок сухої та спекотної погоди, відсутності дощей на Чернігівщині продовжують виникати пожежі внаслідок необережного поводження з вогнем. Люди і надалі продовжують спалювати на присадибних ділянках, сільгоспугіддях і полях суху траву, стерню, листя або сміття. Як результат, з цієї причини вже виникла 261 пожежа, вигоріло 14 Га настилу в лісах та 244 Га сухої рослинності на відкритій місцевості.

Щодня надходять десятки повідомлень про загоряння сухої рослинності в усіх районах Чернігівщини. Локалізувати та гасити такі пожежі дуже не просто, оскільки вони мають високу швидкість поширення, особливо у вітряну погоду. Тож, якби не оперативне втручання підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій, в багатьох випадках горіння могло поширитися на господарські, житлові будівлі та лісові насадження. З цим зазначимо, що шкода від подібних пожеж багатолика і вкрай небезпечна, адже вогонь випалює коріння, руйнує родючий шар ґрунту та знищує корисливих комах, які живуть у ньому. Крім того, при горінні у повітря потрапляють пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, а також діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.

У зв’язку з цим, Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області просить населення дотримуватися вимог Законів України "Про охорону атмосферного повітря" (ст.16), “Про охорону навколишнього природного середовища” (ст.12; 22) та правил пожежної безпеки. Це дозволить Вам не стати винуватцем пожежі, уникнути зайвих матеріальних втрат та не спричинити загрозу власному життю й безпеці оточуючих Вас людей.

Якщо Ви отримали від повноважених служб дозвіл на спалювання рослинності чи сміття, будьте уважними та обережними у поводженні з вогнем. Перш, ніж розпалити багаття, розчистіть навколо нього суху траву в радіусі 1 м. Не розводьте вогнища у вітряну погоду та ближче 15 м від будівель. Постійно контролюйте процес горіння, адже поривами вітру або по сухій траві полум’я може вмить перекинутися на житлові чи господарчі будівлі, автомобілі, дерева тощо. Слідкуйте за розвагами дітей, роз’яснюйте їм про небезпеку пожеж, ховайте від них сірники та запальнички. Перебуваючи в лісових масивах і паркових зонах, не кидайте непогашені сірники, недопалки та ні в якому разі не розпалюйте вогнища.

З цим нагадуємо, що згідно ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків тягне за собою накладення штрафу на громадян від 5 до 10, а на посадових осіб - від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

УДСНС у Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Ірина Сех: "Між владою ...

КОМЕНТАРІ