Сергій Жадан: Розглядати Донбас у чорно-білому контексті неправильно і нечесно

Сергій Жадан: Розглядати Донбас у чорно-білому контексті неправильно і нечесно

12.09.14 10:10 0 670
Є величезна помилка у тому, що за певними політичними жестами та акціями, тим, що зараз відбувається на Донбасі, ми сприймаємо його як щось монолітне та єдине. Однак Донбас дуже неоднорідний та строкатий. Розглядати його в чорно-білому контексті неправильно і нечесно, бо там насправді дуже різні люди.

На цьому 11 вересня наголосив український письменник, перекладач, громадський активіст Сергій Жадан під час читання-тандему у рамках проекту Форуму видавців «Східний фронт».

У Львові Сергій Жадан разом із письменником та прозаїком із Донецька Володимиром Рафеєнком, який наразі проживає у Києві, читали поезію та прозу, говорили про східний фронт, літературу і життя на тлі війни, а також відповідали на запитання.

Зокрема, Володимир Рафеєнко прочитав уривок зі свого роману «Демон Декарта». Сергій Жадан – першу сторінку твору «Бігти не зупиняючись», що розповідає про молодого чоловіка, який вирішив іти воювати. За кого – автор не розповів, сказав, що дізнаємось про це, коли ця історія увійде до збірки українських авторів, яка має бути перекладена російською і яку ініціювала російська письменниця та сценаристка Людмила Уліцкая.

Відповідаючи на запитання, як письменники-східняки ставляться до фрази «Почуйте Донбас» і що для них означає оце «почути Донбас», Сергій Жадан, зокрема, зазначив: для нього ця фраза – фальшива та інфантильна.

«Якщо говорити чесно та відверто, то Донбас останні, принаймні, три роки і так диктував Україні, що говорити і як слухати. Маю на увазі донецьку владу, – зауважив він. – Фраза «Почуйте Донбас» завжди видавалась мені інспірованою ззовні, але дуже легко та необачно підхопленою. Бо, за великим рахунком, чим Донбас відрізнявся від Харківської чи Запорізької областей? Це твердження виникло внаслідок політтехнологічних ігрищ, які у нашій країні розігрували від 91-го року. Мовляв, є Схід, і є Захід, є російськомовне населення, і є україномовне. А ми всі дуже легко приймали такі правила гри...».

Сергій Жадан підкреслив: «Я не маю нічого проти Донбасу як такого. Але є величезна помилка в тому, що за певними політичними жестами та акціями, тим, що зараз відбувається, Донбас бачиться як щось монолітне та єдине. Я переконаний, що це не так, Донбас дуже різний, строкатий, неоднорідний і розглядати його в чорно-білому контексті неправильно та нечесно. Там дуже різні люди».

Він навів приклад Луганської області, зокрема, її північної частини, мешканці якої, з його слів, мають зовсім іншу ментальність та зовсім по-іншому ставляться до України, ніж інші жителі Донбасу. Тому й ідеї сепаратизму не знайшли там жодної підтримки.

« там цілі міста і не розбомблені будинки. Що буде далі – сказати важко, але наразі там немає загиблого цивільного населення…», – зазначив письменник.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпатські свободівці ...
Наступна новина: На Тернопіллі вода знову ...

КОМЕНТАРІ