Українці в числі перших воювали проти Гітлера, – історичне дослідження

Українці в числі перших воювали проти Гітлера, – історичне дослідження

12.09.14 10:29 0 634
На початку вересня 1939-го, поки Сталін із Ріббентропом усміхались одне одному і ділили світ, українці воювали проти Гітлера у складі польської армії. Та цей подвиг щонайменше ста тисяч українських вояків радянські історики вирішили замовчувати.

«Це через те, що з 24 серпня 1939 року сталінський Радянський Союз став союзником Гітлера. Тож українці, воюючи з Гітлером, у вересні 39-го парадоксальним чином поціляли в Сталіна. Відтак його пропаганда намагалася якомога менше згадувати про цей етап Другої світової війни», – пояснює у програмі «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» історик та журналіст, який досліджує українсько-польські стосунки, Андрій Павлишин.

Та першими днями війни українська участь у військах союзників не закінчилась. Журналістам «Історичної правди» вдалось поспілкуватись з правнуком вояка знаменитої армії Андерса, що пройшов з нею увесь бойовий шлях – Іран, Ірак, Лівію, Палестину, Єгипет. Армія прославилась завдяки найкривавішій битві Другої світової війни під Монта-Кассіно, і завдяки перемозі відкрила шлях до Риму. Британське командування відсилало на це завдання різні частини, навіть непальських гуркхів, які вважаються найкращими солдатами світу, втім змогла взяти цю гору лише армія Андерса. Донині про участь українців у битві широкому загалу не відомо.

Більше про участь українців у польському війську – вже о 23:00, на телеканалу ZIK.

Нагадаємо, у новому сезоні «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» виходить двічі на тиждень – у четвер та неділю.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 21 вересня – 71-а річниця ...
Наступна новина: В Луцьку у дворі на вулиці ...

КОМЕНТАРІ