На Форумі видавців представили книгу, що розкриває, якою людиною був Йосиф Сліпий

На Форумі видавців представили книгу, що розкриває, якою людиною був Йосиф Сліпий

12.09.14 08:04 0 642
Після дворічної нелегкої, копіткої праці о. Івана Дацька та доктора Марії Горячої світ побачила книга споминів Йосифа Сліпого, яка розповідає про те, якою людиною був патріарх. 11 вересня, під час Форуму видавців у Львові видання представили публіці.

Про це повідомляє кореспондент .

Патріарх Йосиф Сліпий надиктував спомини із життя своєму секретарю Іванові Хомі, який їх передрукував. 50 років вони пролежали в архіві, поки о. Іван Дацько не взявся їх упорядковувати. У цій нелегкій справі йому допомагала науковець Марія Горяча. Під час презентації упорядники книги зізналися, що над спогадами було дуже важко працювати.

«Спомини ніколи не були літературним твором. Людина по-іншому формує свою думку, коли говорить і коли пише. Була проблема в тому, що особистий секретар не мав відваги перепитати, уточнити, і тому спомини є чистим записом того, що говорив патріарх. Звичайно, є й неточності, бракує хронологічної послідовності», – розповіла Марія Горяча.

Однак упорядники вирішили залишити у книзі автентичну мову, ту мову, якою говорив патріарх, з усіма його виразами та зворотами.

Марія Горяча розповіла, що не знала особисто патріарха, але це й допомагало їй у роботі.

«Я змогла виділити кілька рис, які стали визначальними у постаті патріарха. У нього було глибоке почуття відповідальності. Патріарх вважав, що потрібно залишити слід після себе, зробити щось для своєї нації, – розповіла науковець. – Він був до останньої клітинки науковцем. Як і справжній вчений, був дуже критичним до людей. У споминах Йосиф Сліпий говорить про понад півтисячі особистостей. Це були видатні політичні, суспільні, культурні діячі, єпископи. Однак людей, які догодили патріарху, про яких він висловив добру думку, можна порахувати на пальцях однієї руки».

Вона додала, ще одною рисою Йосифа Сліпого було те, що він був надзвичайно міцним до всіх випробувань долі.

«Він був таким міцним горішком, який не здався, не зламався. Це еталон для інших. Що давало йому силу не здаватися? Треба визнати, що це був муж молитви. У споминах можна знайти натяки, що молитва давала йому силу. Його велич полягала у закоріненій молитві і Богу», – сказала Марія Горяча.

Блаженніший Любомир (Гузар) знав Йосифа Сліпого особисто. Через проблеми зі здоров’ям він не зміг приїхати на презентацію. Однак надіслав листа, у якому згадав, що патріарх був дуже трудолюбивим. Працьовитість була одна із рис, яку він найбільше цінував і вважав, що найбільшим гріхом є марнування часу.

Зазначимо, «Йосиф Сліпий. Спомини» – дар Українського католицького університету на честь пам’яті патріарха Йосифа Сліпого за все, що він зробив для УГКЦ і для самого Українського католицького університету зокрема.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Юрій Турянський: «Форум ...

КОМЕНТАРІ