Книга може зупинити кров, – Олександр Афонін на Форумі видавців у Львові

Книга може зупинити кров, – Олександр Афонін на Форумі видавців у Львові

12.09.14 13:57 0 651
Революція гідності, Крим, Схід, інформаційна та озброєна агресія Росії продемонстрували навіть людям, далеким від політики та культури, розуміння того, що це війна не за територію чи ресурс, а за свідомість людей.

На цьому 11 вересня під час офіційного відкриття 21. Форуму видавців у Львові наголосив президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

У своєму виступі він підкреслив, що відкриваючи Форум видавців, ми перебуваємо на території радості, добра та майбутнього України. Бо без книги майбутнього нема.

«20 років я робив усе, щоб влада, яка була і яка є, зрозуміла, що для будь-якої держави, попри всі ресурси, основний лиш один капітал – людський, – зазначив Олександр Афонін. – 23 роки системно в Україні знищувався людський капітал. Навіть владні зміни ще не дійшли до розуміння, що Україну піднімають люди зі знаннями та вміннями».

З його слів, Революція гідності, Крим, Схід, інформаційна та озброєна агресія Росії продемонстрували навіть людям, далеким від політики та культури, розуміння того, що це війна не за територію чи ресурс, а за свідомість людей.

«Дуже важливо, щоб на рівні ОДА зрозуміли – кадри не впадуть із неба. Відновлювати та модернізувати виробничу сферу, науку належить людям, які живуть на їхніх територіях. І вони мусять мати відповідні знання», – підкреслив президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів.

Він зауважив, що в Україні є 1700 діючих видавництв, які не є когортою однодумців: «Перебувають у дифузійному русі, як пляшечка спирту в системі води – кожен сам по собі. Натомість потрібна професійна консолідація, про яку б галузь не йшлось: книговидання, виробництва взуття, хліба… Мусимо зрозуміти, що держава тримається на професійних організаціях. Вони, як потужний прес, тримають владу, не даючи вирости грижам, які потім хірургічно видаляються».

Тому, на думку Афоніна, в Україні мають бути створені горизонтальні структури.

«Освітяни, видавці мають зрозуміти, що є єдиним кулаком» – наголосив президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів. – потрібні зусилля, які вимагають не грошей, а організації роботи, розуму, свідомості розуміння, що за нас ніхто нічого не зробить. Держава – це ми, а ми тоді будемо державою, коли відчуватимемо один одного, коли буде комунікація між нами».

На завершення свого виступу Афонін сказав: «коли на сході України проливається кров, маємо розуміти, що книга може зупинити цю кров і не допустити, щоб вона в подальшому проливалась».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ