21. Форум видавців у Львові відкрили офіційно

21. Форум видавців у Львові відкрили офіційно

12.09.14 11:14 0 644
У четвер, 11 вересня, у Львові офіційно відкрили 21. Форум видавців – головну книжкову подію України. Відтак, від і до 14 вересня місто Лева перетвориться на Форум авторів, видавців, перекладачів, бібліотекарів, ілюстраторів і, звичайно, читачів.

На території Палацу мистецтв рано-вранці вже почали облаштовувати все необхідне для книжкового ярмарку, повідомляє кореспондент IA ZIK. А у Дзеркальній залі Палацу Потоцьких відбулось офіційне відкриття Форуму видавців, який цьогоріч підготував майже тисячу заходів.

Під час свого виступу т.в.о. голови Львівської ОДА Юрій Турянський зазначив, що Форум видавців – це захід світового масштабу, адже у ньому беруть участь гості з 25 країн, очікується близько 50 тис. відвідувачів.

«Кожен з нас має бути читачем, прочитати книгу і прочитати себе у цій книзі. Кожен повинен знайти свою книгу, – підкреслив він. – молодь очікує виходу iPhone 6 (смартфону), новинки, володарем якої хоче стати кожен. А я би хотів, щоб кожен з молодих українців хотів стати володарем гарної української книжки».

Президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль зауважила, що від керівництва ЛОДА хотілося б, зокрема, почути й те, що на Львівщині розвиватиметься і підтримуватиметься програма читання, яку організатори Форуму видавців уже давно подали до облдержадміністрації.

«Давайте ми з вами зустрінемось і про це поговоримо. Це так необхідно. Бо з Львівщини має початись ця програма. Вона повинна реалізовуватись по всій Україні, але саме у Львівській області має бути запущений пілотний проект», – звернулась Коваль до Турянського.

«Ви, пані Олександро, цю хвилю створили, і ми постараємоcь бути на її гребені, підтримати вас», – відповів т.в.о. голови ЛОДА. «Ловіть хвилю!» – сказала натомість президент ГО «Форум видавців».

Міський голова Львова Андрій Садовий, виступаючи, підкреслив: у країні війна, але у ній перемагає не лише зброя, а й інтелект.

«Мудрі, освічені люди завжди є сильними. Форум видавців робить нас освіченішими. Мозок треба тренувати, а для цього потрібно дуже багато читати», – наголосив мер Львова.

Голова Львівської облради Петро Колодій своєю чергою нагадав, що книга – це джерело, де ми завжди можемо почерпнути знання, отримати відповіді на запитання, які виникають. А Форум видавців якраз і дає можливість творити книги, які у майбутньому виховуватимуть покоління.

Він теж нагадав про війну на Сході й зауважив: читаючи книги, можемо багато корисного почерпнути для боротьби. «Шевченкові слова: «Борітеся – побороте» закликають нас відстоювати свої права, незалежність країни…», – сказав Колодій.

Нагадаємо, зі слів Олександри Коваль, попри війну на сході України, нестабільний фінансовий стан та депресивні настрої людей, організаторам Форуму видавців, який проходитиме у Львові 11-14 вересня, вдалося підготувати насичену програму із 960 заходів.

З її слів, цьогоріч почесними гостями Форуму серед країн будуть країни Дунайського регіону. Серед головних фактів про 21. Форум видавців у Львові – це 50 000 очікуваних відвідувачів; 370 авторів; 210 видавців; 316 книжок, номінованих на здобуття премії «Найкраща книга Форуму 2014»; 275 акцій Львівського міжнародного літературного фестивалю тощо.

Фокусна тема Форуму – «Століття змін. Століття боротьби (1914-2014)». Спеціальна тема – UkrainEUkraine (революція-війна-культура).

Спеціальні гості Форуму видавців: Мартін Поллак (Австрія), Лявон Барщеускій (Білорусь), Теодора Дімова (Болгарія), Анна Шевченко (Великобританія), Януш Гловацький (Польща), Анджей Стасюк (Польща), Павол Ранков (Словаччина), Тімоті Снайдер (США), Людмила Уліцкая (Росія), Борис Гуменюк (Україна), Василь Голобородько (Україна), Мустафа Джемілєв (Україна), Сергій Жадан (Україна), Оксана Забужко (Україна), Володимир Рутківський (Україна), Рефат Чубаров (Україна), Валерій Шевчук (Україна), Софі Оксанен (Фінляндія), Паскаль Брюкнер (Франція), Міленко Єрґович (Хорватія), Катерина Тучкова (Чехія).

З програмою 21. Форуму видавців у Львові можна ознайомитись тут.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Молодіжка Металіста ...
Наступна новина: На Житомирщині тривають ...

КОМЕНТАРІ