В Житомирській області памятка до мешканців будинків підвищеної поверховості

В Житомирській області памятка до мешканців будинків підвищеної поверховості

13.09.14 11:50 0 787
Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Житомирській області вкотре звертається до мешканців багатоповерхових будинків, а особливо будинків підвищеної поверховості, дотримуватися протипожежного режиму власної квартири та будинку в цілому.

Пожежна безпека житлових багатоквартирних будинків відрізняється від приватних забудов. Адже сім’ї в них проживають у тісному сусідстві, тому ризик пожежі в одній квартирі безпосередньо впливає на суміжні помешкання.

Що необхідно знати мешканцям багатоповерхівок, аби гарантувати свою безпеку:

1. Шляхи евакуації.

Шляхи евакуації, їх наявність та утримання у відповідності з нормами, гарантують вам порятунок.

Перший і основний вихід – це двері Вашої квартири, які ведуть на сходову клітку, що виходить назовні.

Залежно від дати побудови Вашого будинку, як другий вихід може бути передбачений:

вихід на балкон або лоджію;

вихід на перехід, який веде до суміжної секції житлового будинку або суміжний протипожежний відсік;

вихід на балкон або лоджію, які обладнані зовнішніми драбинами, які поетажно з’єднують балкони або лоджії.

Ніколи не демонтовуйте зовнішні драбини на балконах чи лоджіях, не блокуйте люки.

2. Не захаращуйте виходи та слідкуйте, щоб двері виходів легко відкривались. Проходи та виходи повинні бути вільними. Не закладайте їх сторонніми речами, не зберігайте горючі матеріали та ящики для овочів на сходових клітинах.

Прослідкуйте за тим, аби дверний замок квартири можна було відкрити зсередини вручну одним пальцем (без ключа).

Часто мешканці одного поверху встановлюють у холах спільні двері. Зверніть увагу, що такі двері повинні відкриватися зсередини без ключа.

Всі двері на Всіх сходових клітинах (за винятком технічного) не повинні мати ніяких замків, задвижок.

3. Власникам авто

Якщо ви залишаєте свій автомобіль біля будинку, прослідкуйте, щоб він не перешкоджав можливому руху пожежного автомобіля, не обмежував доступ до пожежного гідранта та не став на заваді встановлення пожежної автодрабини та проведення рятувальних робіт.

4.Системи безпеки.

У будинках підвищеної поверховості передбачена система димовидалення та підпору повітря. Щоб вона працювала, у квартирах та коридорах встановлюються сповіщувачі. В пожежних кранах встановлюються кнопки, які запускають систему димовидалення. Якщо демонтувати хоча б один сповіщувач в будь-якій квартирі система димовидалення поверху виходить з ладу. У результаті всі стають заручниками можливої пожежі та її факторів.

Всі двері на сходових клітинах повинні мати пристрої само зачинення та ущільнювачі у притворах. Це дозволить затримати поширення диму. Утримуйте їх у справному стані.

Ефективним протипожежним засобом, особливо для Вас, мешканці, є пожежні крани (ПК) внутрішнього протипожежного водопроводу, які мають бути обладнані пожежними стволами та рукавами. На початковій стадії пожежі, використовуючи ПК, можна суттєво вплинути на поширення вогню, навіть повністю ліквідувати пожежу. Крім того, справним водопроводом зможуть скористатися і пожежі підрозділи.

5. Решітки на вікнах

Аби перешкодити грабіжникам проникнути до своїх помешкань, деякі мешканці встановлюють на вікнах квартир запірні штанги або решітки. Однак, на випадок пожежі, це може перетворити квартиру на пастку для самих же власників, а також перешкодити їх порятунку рятувальниками. Задумайтесь над цим.

6. Залишитись чи рятуватись?

Якщо виникла пожежа, то найкращий варіант це поспішно покинути будівлю. Вивести всіх з квартири, при цьому, якщо є дим, пригинатись якомога нижче. Скористатись самим безпечним і найбільш доступним виходом. Залишаючи приміщення, закрити за собою всі двері. Дорогою до виходу оповістіть сусідів стуком у двері. Допоможіть евакуюватися літнім людям та інвалідам.

Пам’ятайте, що при евакуації з будинку під час пожежі категорично забороняється користуватися ліфтом;

Не забудьте повідомити пожежну охорону за номером «101». Це слід зробити негайно з моменту виявлення пожежі. Проте, якщо евакуюватися необхідно негайно, повідомте про пожежу, коли будете у безпечному місці.

7. Якщо виходи з квартири відрізані густим димом та високою температурою, то краще залишитись у квартирі, а не виходити на задимлені поверхи.

Тримайте свої двері замкненими; затуліть вологим простирадлом та рушниками і (або) заклейте клейкою стрічкою всі двері і вентиляційні виходи та витяжки, через котрі до квартири може просочитися дим. Виключіть кондиціонер.

Не ламайте і не розбивайте скло на вікнах, не відкривайте їх настіж, щоб не створювати тягу повітря. Вивісьте за вікно простирадло, Вас помітять.

Зателефонуйте за номером «101», повідомте номер квартири та опишіть обстановку. За Вашим викликом будуть направлені пожежні.

8. Первинні засоби пожежогасіння та рятування

В кожній квартирі повинні бути передбачені засоби пожежогасіння. Придбайте собі вогнегасник. Потурбуйтесь про індивідуальні засоби для захисту органів дихання кожному члену своєї сім'ї.

9. Елементарна культура

Не зривайте таблички, не замальовуйте написи інформаційного характеру про місце пожежного інвентарю та ключів, покажчики виходу, телефони аварійних служб. В умовах паніки їх роль вирішальна. Не ламайте та не використовуйте не за призначенням пристрої протипожежного призначення.

Вчасно подбайте про свою безпеку! Не думайте, що це зробить за Вас хтось інший! Не ігноруйте питання пожежної безпеки. Контроль, попереджувальні заходи та готовність до дій – запорука безпеки Вашої сім'ї та сусідів!

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: “Таємниці мого міста”: ...
Наступна новина: Закарпаття: мукачівські ...

КОМЕНТАРІ