На Хмельниччині губернатор краю перевірив готовність Аварійно-рятувального загону спеціального призначення до реагування на надзвичайні ситуації

На Хмельниччині губернатор краю перевірив готовність Аварійно-рятувального загону спеціального призначення до реагування на надзвичайні ситуації

14.09.14 12:20 0 696
11 вересня голова Хмельницької обласної державної адміністрації Леонід Прус разом із начальником Головного управління ДСНС у Хмельницькій області Борисом Болібрухом перевірили готовність Аварійно-рятувального загону спеціального призначення до реагування на надзвичайні ситуації.

На майданчику загону рятувальники розгорнули спецтехніку та аварійно-рятувальне обладнання. Працівники групи піротехнічних робіт продемонстрували можливості спецавтомобіля, який може транспортувати вибухонебезпечні предмети вагою 250 кг та більше в місця їх знищення. Керівник області ознайомився із зразками артснарядів, мінометних мін та гранат, а також із можливостями сучасних металошукачів, які мають на оснащенні сапери.

Фахівці з радіаційного і хімічного захисту виставили на показ засоби захисту органів дихання та шкіри, що використовуються під час роботи у хімічно-забрудненому середовищі. Крім того, хіміки провели досліди на визначення в повітрі небезпечних речовин та радіації. Неабияке зацікавлення викликало оснащення пересувної хіміко-радіологічної лабораторії, аналогу якої область немає.

Працівники групи рятувальних робіт продемонстрували спеціальний інструмент, яким користуються під час ліквідації різноманітних надзвичайних ситуацій. Зокрема, Леонід Прус ознайомився з можливостями гідравлічної подушки, що дає змогу підіймати конструкції вагою до 24 т на висоту 30 см, а також про можливості бандажу, який використовується під час ліквідації аварій з витоком небезпечних речовин із автоцистерн, тощо.

Крім того, Леонід Прус мав нагоду оглянути спорядження та оснащення працівників водолазної групи, адже саме вони відшуковують тіла загиблих у водоймах краю, а також виконують підводні роботи. Для надання невідкладної допомоги постраждалим Аварійно-рятувальний загін має реанімобіль, що є гордістю рятувальників. Він призначений для перевезення, надання екстреної медичної допомоги та проведення реанімаційних заходів важко потерпілим та укомплектований новітнім медичним обладнанням, що дає можливість вчасно надавати медичну допомогу.

За необхідністю, в польвих умовах рятувальники можуть розгорнути наметове містечко на 250 чоловік. Саме це продемонстрували цього дня на майданчику Загону. Тут є робоче місце керівництва спеціальної комісії з надзвичайних ситуацій, мобільний медичний пункт із сортувальним майданчиком, пункт психологічного забезпечення, пункти відпочинку, харчування та польовий душ.

Варто відмітити, що на вісім областей Західного регіону Хмельницький Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення – найбільших та найпотужніший. На озброєнні Загону також є інженерна техніка, що постійно використовується для ліквідації надзвичайних ситуацій різного характеру.

Високоповажні гості оглянули Аварійно-рятувальну частину, зокрема, навчальні класи, де рятувальники підвищують свій фаховий рівень. Тут окремий навчальний клас мають сапери, водолази, медики, хіміки та інші. Поступово накопичують матеріально-технічну базу сапери піротехнічного відділення. У своєму кабінеті вони розмістили різноманітні макети вибухонебезпечних предметів.

Мають рятувальники навчальний полігон, де є можливість імітувати надзвичайні ситуації пов’язані із розбором завалів, повалення дерев, ліквідації пожеж та наслідків ДТП, тощо.

Крім того, очільник області проінспектував готовність діяти за призначенням відділення водолазно-рятувальних робіт №2, що розташоване на р. Дністер поблизу с. Рудківці Новоушицького району. Рятувальники продемонстрували своє обладнання та плавзасоби, за допомогою яких вони виконують свої завдання. Тільки цього року в зоні відповідальності підрозділу, а це 20 км акваторії р. Дністер, вони врятували 18 людей, з яких 2 дітей. Минулого року підрозділ врятував 47 чоловік.

Леонід Прус дав високу оцінку готовності підрозділам Аварійно-рятувального загону спеціального призначення та з впевненістю сказав, що до надзвичайних подій, що можуть виникнути в осінньо-зимовий період, рятувальники краю готові та впораються з ними на відмінно. Адже важливо, що з особовим складом регулярно проводяться тактико-спеціальні навчання та відповідним чином підготовлена аварійно-рятувальна техніка.

Борис Болібрух зокрема зазначив, що Загін створений із метою надання своєчасної допомоги людям. Загін оснащений потужною аварійно-рятувальною технікою, а професійні рятувальники неодноразово залучались до рятувальних робіт на теренах сусідніх областей, зокрема, ліквідовували наслідки повеней на Закарпатті, Буковині, а зараз працюють на Сході нашої країни – розміновують території, надавали цивільному населенню психологічну та медичну допомогу. Крім того, рятувальники постійно вдосконалюють свою професійну майстерність, щоб у будь-який момент прийти на допомогу людям.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ