Забужко: Те, що Росія вже готова до війни, я зрозуміла два роки тому

Забужко: Те, що Росія вже готова до війни, я зрозуміла два роки тому

14.09.14 13:55 0 817
Те, що Росія готова до війни, стало зрозуміло два роки тому, коли зі шкільної програми у РФ викинули російську класику.

Про це 13 вересня під час творчої зустрічі на Форумі видавців у Львові заявила українська письменниця Оксана Забужко.

Вона наголосила, що коли в суспільстві зникає культура читання і на перший план виходить аудіовізуальне сприйняття інформації, відбувається загальна деградація.

«Масове опускання культури читання – це одна з найефективніших технологій тоталітарного управління суспільством і маніпулювання масовою свідомістю. Відучіть суспільство читати – і з ним у кінцевому підсумку можна буде робити що завгодно. Те, що Росія вже готова до війни, я зрозуміла два роки тому, коли вони змінили шкільну програму і викинули з неї всю ту російську класику, якою на експорт розмахують як головним брендом країни.

От усіх Толстих і Достоєвських, яких ще радянські школярі вивчали, з програми російської літератури насправді викинули. Програма зведена до рівня дуже обмеженої, змізернілої жуйки. І це означає, що так Росія у своєму шкільництві послідовно формує людину-споживача телекартинок, тобто споживача новин «на коротку дистанцію», коли людина кожного разу вірить тому, що бачить зараз, не вкладаючи це у якусь ширшу матрицю чи ширше семантичне поле», – зазначила Забужко.

На її думку, вся інформаційна, культурна, ідеологічна війна спрямована якраз на те, щоб «книги залишалися тільки для своїх». І в майбутньому розшарування на владні еліти та інформаційно керовані маси відбуватиметься саме за принципом «у бідних людей великі телевізори, а у багатих людей великі бібліотеки».

«Відбуватиметься, так би мовити, «ексклюзивізація» книжки. Поки книжка ще доступна, то, дороге інтернет-покоління, зрозумійте: коли вам кажуть «усе є в інтернеті і книжка вам непотрібна», вас підло дурять і юзають», – заявила письменниця.

Повертаючись до теми інформаційної війни Росії проти України, Оксана Забужко зазначила, що українське суспільство насправді ще тільки починає усвідомлювати масштаби цієї війни.

Письменниця нагадала, що нещодавно у Росії було прийнято рішення про продовження терміну секретності документів КГБ. «Треба розуміти, що засекречується те, що й надалі залишається в дії. І тут ідеться не про якісь конкретні факти, а про «методички» і підручники, за якими СРСР проводив холодну війну… Росія зберігає традицію від Дзержинського до Путіна. Нічого інноваційного – вони використовують ті самі базові стратегії», – сказала вона.

Також Забужко додала, що це стосується і ведення інформаційної війни. За словами письменниці, впродовж останніх 15-20 років зусилля російських пропагандистів були спрямовані на те, щоб в Україні виросло покоління людей, для яких Росія є другом і другом є «російський солдат, якого грає, наприклад, Хабенський чи Домагаров».

«Наповненість українського інформаційного простору російським продуктом – найефективніша пропаганда. У результаті відбувається розмивання межі інакшості», – зазначила вона.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі відзначили ...
Наступна новина: На Ужгородщині сталася ...

КОМЕНТАРІ