Війна вивела на перший план достойних, які не могли проявитися у мирний час, – Івшина

Війна вивела на перший план достойних, які не могли проявитися у мирний час, – Івшина

14.09.14 12:51 0 706
Українське суспільство дуже мужнє, відважне, та героїчне. Останнім часом воно навіть продемонструвало, наскільки українці самоорганізовані, однак попри це все, воно не достатньо інтелектуальне.

Таку думку під час літературного телемарафону на телеканалі ZIK, присвяченому Форуму видавців у Львові, висловила головний редактор газети «День» Лариса Івшина.

«Для того, щоб стати більш інтелектуальними, потрібно докласти зусиль із різних сфер. Це велика кількість і письменників, і науковців, спільнот, які створюють продукт, що згодом медіа розганяють по всьому національному організмі», – вважає Івшина.

На її думку, саме війна в Україні розкрила дуже багатьох людей, яких ми раніше не зауважували, оскільки у мирний час вони просто не могли себе проявити. Адже тоді на наших екранах були зовсім не ті, хто на це заслуговував.

«У мирному житті у нас часто шахраї, аферисти та шарлатани вміло штовхалися ліктями та отримували усі лаври. А ось Майдан та війна покликали зовсім інші типажі людей. У ХХ ст. Україна жила під тиском парадигми постгеноцидності – під тиском голоду 33-ого та інших голодоморів. І тут, у ХХІ ст. нам вдалось перемкнути парадигму гідності. Можна сказати, що з болем і травмами країна позбувається пост геноцидного синдрому», – розповіла Івшина.

На думку Лариси Івшиної, проблема Криму та окупованих територій саме у браку інтелектуальності та у віддаленості цих регіонів від усієї країни.

«Ми повинні були бути готовими інтелектуально, адже вся драма Криму і Луганська у гуманітарно покинутих територіях. Там відбулася інформаційна катастрофа. Тому що, реально Донбас був відданий ще при Кучмі. Зараз всі говорять про особливий статус Донбасу, на жаль, він, мав цей статус. Він був ізольованим від України. На регіоні наживалися і ніхто туди не заглядав. І це також проблема інтелектуалів, тому що у нас недостатньо відверто проговорюються ці питання», – вважає Івшина.

Також вона наголосила на необхідності кожного саморозвиватися, і не чекаючи нових майданів, обстоювати свою громадянську позицію.

«Раз на десять років робити Майдан –ще не перекреслює необхідності кожного дня займати громадянську позицію, питати і вимагати відповіді, жити життям розумно мислячої людини. Патріотизм – це високй рівень професійності і одержання репутації своєї країни. А не лише голослівні епатуючи заклики. Ми всі повинні надавати світові більше доказів того, що ми розвиваємося, дорослішаємо і нам є, що сказати», – резюмувала Лариса Івшина.

Нагадаємо, що спеціально до головної книжкової події року в Україні телеканал ZIK як генеральний інформаційний спонсор Форуму видавців підготував відразу кілька проектів, які знайомлять глядачів із найцікавішими книжковими новинками, учасниками та гостями цьогорічного книжкового ярмарку.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині посадовці ...
Наступна новина: В Чернігівській області ...

КОМЕНТАРІ