На Форумі видавців науковець презентував книгу про Шевченка, над якою працював 20 років

На Форумі видавців науковець презентував книгу про Шевченка, над якою працював 20 років

15.09.14 10:42 0 670
13 вересня, на 21. Форумі видавців у Львові видавництво «Критика» (Київ) представило книгу науковця Віктора Дудка «Тарас Шевченко: джерелознавчі студії», над якою автор працював понад 20 років. Видання являє собою дослідження джерел, з яких черпається інформація щодо життя та творчості Кобзаря.

Про це повідомляє кореспондент IA ZIK.

Як зазначив старший науковий співробітник Інституту літератури ім. Шевченка НАНУ Олесь Федорук, джерелознавство завжди йде у парі з текстологією – наукою про усталення текстів. «Часто буває так, що тексти спотворені, редактор може щось дописати, додумати. Тому тексти є фальшиві, і на цій фальшивості можуть будуватися цілі теорії. Від редакторів та джерелознавців дуже багато чого залежить у світі науки, тому що в основі будь-якої науки лежить факт», – говорить він.

За його словами, Шевченко – це не продукт-самородок, його багато в чому формувало оточення. «Тому джерелознавство тут є фундаментальним. Віктор Дудко досконало вивчає інформацію. Книга творилася протягом тривалого часу і є результатом студій протягом понад 20 років. Автор надзвичайно сумнівно і скрупульозно підходить до з’ясування кожної деталі, факту, намагаючись встановити істину», – пояснив науковець.

Своєю чергою, автор книги, кандидат філологічних наук, старший науковий працівник Інституту літератури ім. Шевченка НАНУ Віктор Дудко розповів: «Це моя перша книжка, укладена зі статей, найдавніша з яких надрукована 20 років тому. Шевченкознавчій науці не бракує сюжетів, які потребують додаткового опрацювання. Йдеться не лише про те, що треба розширювати джерельну базу, залучати нові архіви, але й потрібний перегляд різних точок зору і некоректних інтерпретацій тих чи інших питань».

Книга складається з трьох розділів. Під час написання книги використовувалися матеріали, більшість з яких були раніше надруковані, доопрацьовані. За словами Віктора Дудка, видання адресоване, насамперед, фаховому читачеві. «Але я думаю, що будь-яка людина, котра неупереджена до української історії та літератури, знайде для себе в ній різноплановий матеріал», – переконаний науковець.

Нагадаємо, що ZIK є генеральним інформаційним спонсором Форуму видавців у Львові.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ