На Форумі видавців представили книгу про Шевченка, якого ми не знаємо

На Форумі видавців представили книгу про Шевченка, якого ми не знаємо

15.09.14 11:30 0 682
13 вересня, в рамках Форуму видавців у Львові київське видавництво «Критика» представило кілька книг, присвячених Тарасу Шевченку. Зокрема, видавці презентували дві новинки – друге видання книги Григорія Грабовича «Шевченко, якого ми не знаємо» та книгу Віктора Дудка «Тарас Шевченко: джерелознавчі студії».

Про це повідомляє кореспондент IA ZIK.

Як було зазначено на презентації, цьогоріч «Критика» привезла на Форум видавців небагато книжок, проте найвідбірніших. Левову частку з них складають публікації про Тараса Шевченка. Зокрема, представили книгу українського і американського літературознавця, професора кафедри української літератури Українського наукового інституту Гарвардського університету, засновника і головного редактора часопису «Критика», голови Наукового товариства Шевченка у США Григорія Грабовича «Шевченко, якого ми не знаємо» – друге, доповнене видання.

Гості мали змогу поспілкуватися з автором, який перебуває у США, через скайп. Григорій Грабович розповів, що книга «Шевченко, якого ми не знаємо» вперше з’явилася майже 15 років тому. До другого, доповненого видання залучена, зокрема, нова стаття про архетипи Шевченка, зважаючи на пропозиції редакторів шевченківської енциклопедії.

Автор також наголосив на важливості нового погляду на постать Тараса Шевченка. Він зазначив: «Якщо ми не маємо здатності бачити письменника по-новому, а лише так, як це зафіксовано у шкільній програмі, тоді він перетворюється на музейний експонат».

Своєю чергою, кандидат філологічних наук, старший науковий працівник Інституту літератури ім. Шевченка НАНУ Віктор Дудко прокоментував: «Дуже добре, що є друге доповнене видання. Незважаючи на те, що є перша редакція видання, за ці 15 років з’явилося нове покоління студентів, викладачів, які хотіли би мати книгу на похваті».

Водночас старший науковий співробітник Інституту літератури ім. Шевченка НАНУ Олесь Федорук додав: «Цю книгу можна розглядати і в ключі історії шевченкознавчої науки, і в ключі тих ідей, які там порушені і є підставою для шевченкознавства».

Також він розповів, що «Критика» планує видати ще книгу дослідника малярської спадщини Кобзаря Володимира Яцюка «Шевченко і фотографія».

«В архіві Яцюка є кілька завершених і незавершених праць. Наприкінці життя він підготував великий альбом, який наразі готується до друку. Як відомо, Шевченко написав кілька автопортретів, а також існує кільканадцять фотографій Кобзаря, зроблених в ательє Києва і Петербургу. Володимир Яцюк визначив роки, коли були зроблені світлини, фотоательє, що становить великий інтерес», – зазначив науковець.

Також «Критика» збирається видати цензурні документи на твори Шевченка, які зберігаються в архівах Санкт-Петербургу і раніше не були друковані. Видання розповість читачеві про тогочасну царську цензуру.

«Крім того, майже десять років тому ми започаткували проект, присвячений Пантелеймону Кулішу. До кінця місяця будуть надруковані його «Записки о Южной Руси» і великий коментар до них. Також готовий до друку його переклад п’єс Шекспіра», – додав Олесь Федорук.

На наступний рік планується видати ще дві книги «Чорної ради» – українською та російською мовами.

Нагадаємо, що ZIK є генеральним інформаційним спонсором 21. Форуму видавців у Львові.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олександр Пирожик: ...
Наступна новина: На Хмельниччині виявили ...

КОМЕНТАРІ