Секс до шлюбу: за і проти

Секс до шлюбу: за і проти

16.09.14 15:05 0 1229
ПРОТИ

«Молодь не та яка була колись», – кажуть бабусі, і таки їхня правда. От запитайте у студентів, що вони думають про статеві зв'язки до одруження. Майже всі скажуть, що це – нормально, бо треба перевірити партнера: а якщо не підійде?

Табу на секс до весілля – пережиток минулого. Проте результати соцопитувань, психологічних і медичних досліджень засвідчують, що утримання від сексу до весілля корисне і потрібне, навіть якщо одруження вже й заплановано...

Дошлюбні зв'язки нестійкі, за деяких обставин весілля може взагалі не відбутися. Такі пари схильні ухилятися від проблем, що можуть виникнути, аніж разом їх розв'язувати. На деякий час це згладжує гострі кути, але пара не набуває досвіду у залагодженні життєво важливих проблем. Молоді бояться зруйнувати незареєстровані офіційно стосунки, тому розв'язання проблем, які раптом виникають, відкладають на час після весілля. Медики стверджують, що життя разом до весілля ставить на небезпечний, замінований шлях…

Дуже часто «це» відбувається аж ніяк не в ідеальних умовах. Незручності, що виникають у цей час, страх, що хтось застане зненацька, незапланована вагітність можуть стати початком ланцюгової реакції нерозумних дій і вчинків. А погані звички, набуті до весілля, часто перекочовують у сімейне життя.

Упродовж довесільних стосунків формується почуття провини різної важкості. Часто дівчата описують свої відчуття словами «налякана», «стривожена», «винна». Водночас слова «щаслива» і «задоволена» промовляють значно рідше. І що довше триває «життя разом» до весілля, то глибше почуття провини, страху, а самоповага нівелюється. Такий стан не зникає після маршу Мендельсона, а у багатьох утримується навіть роками.

Якщо ж молоді люди вже живуть разом, то який сенс у весіллі? Тільки в тому, щоб зібрати гостей, добре поїсти і весело провести час. Для молодих це вже нічого не означає, бо фактично вони вже є парою.

Перший місяць життя після весілля називають медовим. Чому? Бо починається новий етап у житті двох людей: після урочистих хвилин церемонії настає час, коли молоді стають «однією плоттю». Незабутні дні прекрасного щасливого місяця пара згадуватиме довгі роки як одну з найприємніших подій у житті. «Життя разом» до весілля зменшує вартість і значення цього періоду. Навіть принижує його.

КОМЕНТАР СПЕЦІАЛІСТА

Леся МУЗИЧКО, психолог:

– Якщо у молодих людей зв'язок порожній – секс не змінить ситуації ні в «плюс», ні в «мінус». Немає перспективи на розвиток і на подальше тривале життя – все само собою розвалиться. Можуть відбутися лише сексуальні стосунки, але все решта – не відбудеться. У відомому англійському анекдоті кажуть: «Секс – це не привід для знайомства», тобто серед молоді це може трактуватися як такий собі екстремальний вид спорту, в якому не брати участі – непрестижно. Це – одна крайність, яка є напевно негативною і дуже нав'язується популярними тепер фільмами. У нас є свої цінності, свої пріоритети при зав'язуванні стосунків.

Є багато чинників, які роблять пару міцною. Зокрема сексуальні стосунки мають велику вагу. Прикро довідуватися про те, що щось не пасує у шлюбі після одруження. А особливо коли вже укладено церковний шлюб... І все ж у «пробному» спільному житті присутній елемент безвідповідальності. Це ніби лайт-варіант життя. Він – несправжній, ерзац. У цивільних шлюбах відповідальності люди не відчувають: ніби стосунки є, але вони ні до чого не зобов'язують. Видається, що це – спрощений, полегшений варіант, але він веде до вихолощування суті пари. Загалом усе значною мірою залежить від виховання, від духу, який кожен із партнерів виносить зі своєї сім'ї. Особливо це стосується дівчаток. І не йдеться про відчуття вини. Радше про відчуття відповідальності за своє здоров'я, за небажану вагітність. Гляньте на молодіжний серіал «Друзі» – всі дружать, стосунками обмінюються – і все гарно та дотепно. Але до нашого суспільства це абсолютно не відповідне... Тому якщо хтось це намагається сліпо мавпувати, тоді це міна сповільненої дії.

За матеріалами wz.lviv.ua

ЗА

Нещодавно з'явився рух молодих дівчат і хлопців, що пропагують збереження невинності до шлюбу. Вони виступають за чистоту стосунків, виходять з плакатами на вулиці, створюють форуми в інтернеті. Вони негативно ставляться до однолітків, чия поведінка здається їм надто вільною і розпусною.

Але чи справді такі хороші погляди, які вони захищають? Медики доводять, що цілковите уникнення інтимних контактів часом призводить до більш негативних наслідків, ніж сексуальна активність. Наприклад, якщо людина довгий час ігнорує свої сексуальні бажання і не задовольняє їх, то згодом не зуміє відрізнити справжню любов від спалаху плотської пристрасті. Це може призвести до одруження з невідповідним партнером.

На думку медиків, втрата цноти має відбутися не раніше ніж у 15–19 років. Проте вони вважають недоцільним збереження невинності довше, як до 23 років. Після цього віку тканини дівочої пліви починають перероджуватися, ставати більш грубими, нееластичними. Тому її розрив може бути більш болючим.

Згідно з результатами дослідження американських психологів, серед жінок, які втратили невинність пізніше як у 23 роки, більше тих, хто відчуває труднощі у сексуальних стосунках. У них є спільні психологічні особливості. Більшість мають суворі пуританські погляди, не п'ють, не курять, вирізняються аскетизмом, різко негативно ставляться до порнографії, позашлюбних зв'язків. Вони менш гнучкі, насилу міняють усталені погляди на життя, мають високий рівень тривожності і песимізму, схильні нагромаджувати негативні переживання. Сукупність таких рис називається «комплексом старої діви». Деякі психологи вважають, що ці показники близькі до показників людей із сексуальними і психічними відхиленнями.

За матеріалами foka.com.ua

КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА

Євген ТАРАННІКОВ, сексопатолог:

– В ідеалі перший секс має бути після одруження. Але майже всі пари практикують статеве життя до шлюбу. Побоюючись, що після одруження може виявитися, що вони фізіологічно не підходять одне одному. А тоді що робити?

І я як лікар також вважаю, що це правильно. З моральної точки зору не має так бути, але з медичної це правильно. Бо якщо молоді люди як партнери не підійдуть одне одному в інтимному плані, то у них почнуться конфлікти. Бо, наприклад, комусь із них треба більше сексу, а комусь – менше. І врешті такі конфлікти призводять до розлучення.

20minut.ua

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ