До стандартів ЄС найлегше буде адаптуватись зерновим підприємствам – експерт

До стандартів ЄС найлегше буде адаптуватись зерновим підприємствам – експерт

17.09.14 11:10 0 742
Значна частина великих українські підприємств вже готові працювати за європейськими стандартами, тож процес адаптації до євростандартів не стане значним стресом для української економіки. Про це заявив Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, відповідаючи на питання Радіо Свобода. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

«Великі підприємства купували іноземне обладнання, завозили сюди, скажімо, племінну худобу. Якщо мова йде про м’ясо, воно з відповідними споживчими якостями», – розповів він.

Він додав, що в Європейському союзі немає стандартів по відношенню до кожного товару, втім є стандарти технологій виробництва, наявності чи відсутності речовин у продукції та можливості прослідкувати за процесом виготовлення товару

«Що стосується, наприклад, зернових – тут немає ніяких проблем. Україна, на сьогоднішній день входить у десятку найбільших виробників-експортерів зерна. І наша ситуація на зерновому ринку впливає на ціни Лондонської та Чиказької товарних бірж», – додав він.

За словами Бураковського, найскладніше адаптуватись до стандартів, запроваджених у Європейському союзі, буде виробникам молочної продукції.

«Ясно, що українським фермерам чи бабусям, які виробляють літр чи десять молока, їм дуже складно конкурувати на європейському ринку. Але це вже проблема не стільки бабусь, скільки проблема багатьох українських молочній компаній. Якщо вони хочуть купити щось в українських фермерів, вони змушені зливати різносортне молоко. Вони отримують продукт, з якого можна виробляти, але який не можна продавати на європейському ринку», – розповів він.

Україна і ЄС домовилися, що Угода про асоціацію Україна-ЄС в частині Зони вільної торгівлі поки що не буде застосовуватися до кінця 2015 року. При цьому українська сторона буде користуватися односторонніми преференціями ЄС. У результаті товари українських виробників будуть поставлятися в ЄС без мита. Однак Україна збереже мита на європейські товари.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Мешканці Тернопільщини ...

КОМЕНТАРІ