У Львівській області знавець економічних ребусів

У Львівській області знавець економічних ребусів

17.09.14 15:08 0 721
Якось львів'янин Андрій прочитав на одному з інтернетсайтів оголошення про продаж відеокарти до комп'ютера. Чоловіка одразу привабила знижка на техніку. Не гаючи часу, він зателефонував продавцеві. Покупець та реалізатор домовилися про переказ суми завдатку за запчастину, яка сягала близько 700 гривень.

Невдовзі після перерахування грошей Андрію надійшло повідомлення з поштового відділення, в якому його інформували про посилку. Того ж дня ощасливлений чоловік подався на пошту. Відкривши коробку, він отримав шок. Замість обіцяної відеокарти у посилці знаходилась… цегла. Коли Андрій звернувся у міліцію, з'ясувалося, що він є далеко не першою жертвою віртуального пройдисвіта.

Згодом з'ясувалося, що під приціл шахрая потрапили десятки людей. А вирахували зловмисника начальник сектору Державної служби боротьби з економічною злочинністю Самбірського райвідділу внутрішніх справ капітан міліції Тарас Цюх та його підлеглі. Про будні цього молодого оперативника та його колективу у розповіді кореспондента «МК».

Ще у дитинстві дрогобичанин Тарас Цюх вирішив стати юристом. Адже мав потяг до точних наук та бухгалтерії. Тож невдовзі й зробив вибір на користь Львівського державного університету внутрішніх справ, вступивши на факультет економічної безпеки. Здібний юнак закінчив навчальний заклад із відзнакою, оскільки добре оволодів кримінальним правом та процесом. Волею долі випускник міліцейського вишу потрапив до сектору державної служби боротьби з економічною злочинністю Дрогобицького міськрайвідділу внутрішніх справ. Начальник служби Василь Кулик та його заступник Олег Бабяк допомогли Тарасу навчитися добре застосовувати теорію на практиці. Й вже невдовзі він почав самостійно давати собі раду з економічними ребусами.

Якось власники кількох готелів вподобали поблизу селища міського типу Східниця лісову місцину. Не маючи жодного дозволу, вони вирубали дерева на території площею пів гектара землі та побудували відпочинковий комплекс. Відтак зловмисники вирішили легалізувати свою діяльність, збираючись оформити відповідні документи. Утім, не встигли. Їх вчасно викрив Тарас Цюх спільно з працівниками природоохоронної прокуратури. Було встановлено, що економічні злочинці заподіяли державі збитків у розмірі понад 100 тисяч гривень.

А якось він із колегами затримав по гарячих слідах громадян, які везли ліс із гір, розташованих у заповідній зоні «Сколівські бескиди». Зловмисники зізналися, що вирубували дерева із дозволу лісника. Охоронця лісу було притягнуто до кримінальної відповідальності.

Невдовзі Тараса Цюха було призначено старшим оперуповноваженим сектору ДСБЕЗ райвідділу. Під час роботи на цій посаді йому вдалося викрити чимало злочинів, пов'язаних із земельними аферами. Він, зокрема, вирахував посадовців Ступницької сільської ради. Секретар та землевпорядник державної установи без рішення сесії депутатів оформляли витяги про передачу у власність земельних ділянок. Спритному дуету вдалося ось у такий спосіб розприділити сім наділів. Своєю діяльністю вони заподіяли державі збитків, які сягали кількох сотень гривень. Аналогічний випадок Тарасу згодом вдалося викрити у селі Гаї.

Після призначення Василя Кулика начальником Самбірського райвідділу міліції Тараса Цюха було запрошено у цей підрозділ на роботу. Молодий дрогобичанин очолив місцевих «деесбезівців». Йому випала нелегка ноша. Адже, більшість працівників були ще молоді й не мали достатньо практики. Втім, Тарас виявився терплячим. Він жодним чином не намагався когось прогнати зі служби чи пропхати своїх. Натомість поставив за мету навчити підлеглих набутому ним досвіду. Він часто залучав підлеглих до спільних виїздів під час збору матеріалів для кримінальних проваджень, допитів свідків та осіб, причетних до скоєння злочинів. А допомагав йому в цьому старший оперуповноважений майор міліції Руслан Здреник, за плечима якого було майже п'ятнадцять років служби. Цей працівник фактично й став правою рукою Тараса Цюха. З його допомогою було розкрито чимало резонансних злочинів. Так, зокрема минулоріч було затримано викладача педагогічного коледжу, у котрого зачесалися руки. Він вимагав 500 доларів США за позитивну оцінку у заліку, від якої залежало чи студент матиме стипендію.

А невдовзі й сам Тарас Цюх затримав на гарячому сільського голову Городища. Війт вимагав 5 тисяч гривень за надання в оренду земельної ділянки під розташування об'єктів торгівлі.

Якось у пильне око старшого опера Руслана Здреника потрапили працівники місцевого ЖЕКу. Комунальники сформували тариф за чистку димовентиляційних каналів, фактично не провівши цих робіт. А все спливло на поверхню, оскільки у цих випадках не було задіяно працівника, який має допуск до цього процесу.

Невдовзі майор Здреник викрив бухгалтера міського відділу управління житлово-комунального господарства. Вона не дорахувала 240 тисяч гривень на зарплатню працівників підприємства, яке перебувало у стані ліквідації. Після втручання оперативника служби махінація економіста спливла на поверхню. На даному етапі людям уже виплатили значну частину заборгованості.

А тим часом, Тарас Цюх встановив місце розташування у селі Чайковичі підпільного цеху фальсифікованого алкоголю. Місцеві ділки постачали горілку до селища міського типу Рудки та кількох сіл.

А цієї весни очільник самбірських «деесбезівців» спільно представниками місцевої народної самооборони натрапили на спритників, які незаконно видобували гравійно-піщану суміш з річки. Упродовж однієї ночі було затримано шість вантажівок, які перевозили гравій та екскаватор. Невдовзі було притягнуто до кримінальної відповідальності ще двох ділків, які організували аналогічний підпільний бізнес. А вже влітку правоохоронці затримали працівників Самбірського райавтодору, які вирішили й собі нагріти руки на гравійно-піщаній суміші. Його відтак незаконно використовували для укріплення доріг після паводків.

Не підкачав цьогоріч й оперуповноважений капітан міліції Володимир Баран. Він задокументував факти підроблення витягів про виділення земельних ділянок у Стрілковицькій сільській раді. Посадовцям було доведено п'ять махінацій з наділами на загальну суму 100 тисяч гривень.

Ось так і дають собі раду працівники сектору Державної служби боротьби з економічною злочинністю Самбірського райвідділу внутрішніх справ. Дай Боже їм подальших успіхів у роботі.

ВЗГ ГУМВС України у Львівській області

за матеріалами Юрія СКОБАЛО,
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернігівській області ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ