17 вересня відзначають своє професійне свято рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій

17 вересня відзначають своє професійне свято рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій

18.09.14 15:10 0 864
Це свято об’єднує людей мужніх професій – вогнеборців, працівників аварійно-рятувальних формувань і служб, які несуть відповідальність за вирішення питань загальнодержавної ваги - забезпечення надійного захисту національного багатства і життя людей. Тисячі врятованих людських життів щороку – це результат постійної й наполегливої роботи рятувальників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які готові до реагування на надзвичайні ситуації завжди: у будні, свята та вихідні.

28 жовтня 1996 року розпочало свою роботу Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. 27 січня 2003 року до його складу увійшла державна пожежна охорона, на базі підрозділів якої розпочалось створення потужної оперативно-рятувальної служби, яка і досі знаходиться в режимі реформування та оптимізації своєї діяльності.

12 вересня 2008 року Указом Президента України встановлено свято - День рятівника. Воно відзначається щорічно 17 вересня, адже саме в цей день православна церква вшановує Пресвяту Богородицю Неопалиму Купину. Її чудотворний образ, як і рятівники, захищає людей від пожеж та інших бід й допомагає у тяжкі хвилини.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій має девіз "Запобігти. Врятувати. Допомогти.". Він відображає нелегкі будні рятувальників. Попередження та ліквідація пожеж, різного роду аварій і катастроф, знешкодження боєприпасів, рятування людей на воді, під час дорожньо-транспортних пригод та з-під завалів - це далеко не повний перелік завдань пожежно-рятувальної служби "101".

Слід зазначити, що територією Чернігівщини проходять автомобільні та залізничні магістралі міжнародного й державного значення. На півдні здійснюється видобуток та переробка нафти й природного газу. Понад п’яту частину території регіону займають лісові масиви, та 112 тис. га - торфовища. Водну мережу складають 1200 річок загальною довжиною близько 8 тис. км, 566 озер, велика кількість ставків і водосховищ загальною площею 10 тис. га.

Крім того, розташовано 711 потенційно-небезпечних об'єктів, з них 188 об'єктів підвищеної небезпеки, 16 - використовують хімічно-небезпечні речовини. На території Ічнянського та Прилуцького районів розташовані склади зберігання боєприпасів. До того ж, у часи Великої Вітчизняної війни Чернігівщиною проходили запеклі бої з німецько-фашистськими загарбниками, через що в землі й досі лишається багато вибухонебезпечних предметів.

Вищезазначені чинники визначають стан пожежної й техногенної небезпеки регіону, а відповідно і ставлять завдання перед Чернігівською оперативно-рятувальною службою.

З початку року на Чернігівщині сталося 4 надзвичайні ситуації (4 у минулому році), з яких 3 природного та 1 техногенного характеру. Крім того, зареєстровано 499 (у минулому році 487) надзвичайних подій, в тому числі 390 (зростання на 10,8%) - у транспортній сфері; 43 (у минулому році 56) випадків виявлення вибухонебезпечних предметів часів Великої Вітчизняної війни; 66 (у минулому році 81) - на водних об'єктах. Внаслідок цього загинуло 130 осіб (у минулому році 151) та 470 отримали травми. У житловому секторі та об'єктах різних форм власності виникло 1226 пожеж (збільшення на 6,2%) під час яких загинули 49 осіб (у минулому році 64), ще 16 отримали травми. Вогонь знищив 170 будівель, 70 голів худоби, 310 тонн грубих кормів, 41 одиницю техніки.

Незважаючи на несприятливі фактори та недостатність фінансування, поставлені перед Управлінням ДСНС завдання виконуються на належному рівні.

З початку року пожежно-рятувальні підрозділи 1166 раз виїздили на ліквідацію пожеж, 23 на надання допомоги при ДТП, 300 - на хибні виклики та спрацювання автоматичних систем, 1282 - на пожежно-тактичні навчання та заняття, 4322 - відпрацювання нормативів і заняття в апаратах захисту органів дихання. Результат цієї роботи - 83 врятованих наших співвітчизника, 1401 будівлю та споруду, 186 голів худоби, 109 тонн грубих кормів, 92 одиниці техніки та матеріальних цінностей на суму майже 70 млн. грн. За кожним викликом - надана реальна допомога. В середньому щоденно на цілодобовому чергуванні в оперативному розрахунку знаходиться понад 60 одиниць основної та спеціальної техніки та майже 200 рятувальників Управління ДСНС у Чернігівській області.

Зараз наша країна переживає суворі випробування. Нажаль, жахи бойових дій на Сході України призвели до непоправних втрат серед військових, які захищають нашу країну та, найстрашніше, серед мирного населення. Як це не прикро, але є втрати і у лавах рятувальників України. 21 червня під час перельоту з Ніжина до Чугуїва Харківської області сталася катастрофа вертольота Мі-8 Ніжинського спецавіазагону Держслужби України з надзвичайних ситуацій. Загинув екіпаж у складі трьох співробітників.

Рятувальники України не залишаються осторонь тієї біди, яка прийшла на Схід нашої Держави. Звільнені від найманців та сепаратистів населені пункти повертаються до нормального мирного життя. Допомагають їм у цьому рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій, серед яких і Чернігівські фахівці. З 27 липня піротехніками обласного управління, які і на проводять роботи з розмінування населених пунктів Луганської та Донецької областей, знешкоджено понад майже 1 тисячу вибухонебезпечних предметів. Серед них, 200 артилерійських і реактивних снарядів різного калібру, близько 150 протитанкових, мінометних та інших мін, 460 гранат різного типу, близько 700 кг вибухової речовини та понад 6 тонн пороху. Проведено обстеження території на загальній площі 4,5 га, обстежено 59 об'єктів у м. Сєвєродонецьк, Лисичанськ, селищах Попасне та Рубіжне.

Крім того, вже понад три тижні група Управління у складі 21 співробітника в м. Сватове Луганської області забезпечує роботу транзитного пункту для жителів, які тимчасово покинули територію проведення антитерористичної операції. Таких пнктів сім: у Донецькій області - у містах Красноармійськ, Волноваха та Маріуполь, у Луганській області – у м. Сватове, Лисичанськ та Щастя та у Дніпропетровській області – в районі села Орли Покровського району. Наші рятувальники забезпечені необхідним обладнанням та спорядженням, аби забезпечувати життєдіяльність наметового містечка, що розраховане на тимчасове розміщення понад 200 осіб.

Надається допомага громадянам, які вимушено покинули домівки із зони проведення АТО. Діє створений відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України регіональний штаб. Для звернення громадян працює "гаряча" телефонна лінія. Також громадяни можуть цілодобово звертатися за визначеним номером Управління ДСНС України у Чернігівській області (0462) 65-25-41 та за єдиним номером 101. Підрозділами Управління ДСНС відпрацьоване питання щодо організації зустрічі та супроводу до місця тимчасового проживання осіб, які вимушено переміщаються із зони АТО. З людьми та дітьми працюють психологи управління ДСНС у Чернігівській області, якими здійснено 10 виїздів до місць компактного проживання внутрішньо переміщених осіб для надання психологічної допомоги, вивчення потреб та перевірки умов тимчасового проживання. Всього станом на 15.09.2014 в Чернігівській області налічується 4033 внутрішньо переміщених осіб, з них з тимчасово окупованої території 462 особи та 3571 з зони проведення антитерористичної операції, 242 особи повернулось до місць постійного проживання. Безпосередньо Управлінням ДСНС було надано допомогу у розселенні 270 громадянам. Спільно з добровольцями та волонтерами доставлялась гуманітарна допомога у місця, де тимчасово проживають жителі Донецької та Луганської областей. У серпні Чернігівські рятувальники зібрали та доставили до Ніжинського спецавіазагону ДСНС України більше тони продуктів харчування та питної води. Даний вантаж разом з гуманітарною допомогою від рятувальників з інших областей був доставлений літаком на Схід нашої держави для забезпечення українських збройних сил та населення в районах проведення АТО.

У зв’язку з тим, що влітку на Чернігівщині спостерігався найвищий 5-й клас пожежної небезпеки, Управлінням ДСНС у тісній взаємодії з органами виконавчої влади, лісокористувачами проведений значний обсяг роботи щодо протидії пожежам у природних екосистемах. Питання щодо стану забезпечення протипожежного захисту лісів, торфовищ і сільгоспугідь розглянуто під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Відпрацьовані на усіх рівнях документи оперативного реагування. Особовим складом підрозділів спільно з представниками лісових господарств та правоохоронних органів здійснювались рейдові перевірки та роз'яснювальна робота з громадянами щодо недопущення пожеж у лісових масивах. Лише завдяки такій с

пільній та злагодженій роботі на обласному та районному рівнях вдалося уникнути великих і масштабних пожеж. Незважаючи на проведені заходи, з початку року в лісових масивах Чернігівської області виникло 15 пожеж підстилки у лісі (у 2013 - 39). Площа, пройдена вогнем, склала 15,4 га (у 2013 - 36,03 га). Також сталося 264 пожежі сухої трави та сміття на відкритих територіях загальною площею майже 743 га та 3 пожежі торфу на площі майже 4 га. Слід зазначити, що причинами вищезазначених пожеж послужив людський фактор: необережне поводження з вогнем, кинуті недопалки чи сірники, залишені незагашені вогнища.

Щоденна діяльність Управління ДСНС та його підрозділів зосереджена на удосконаленні та реформуванні структури, розбудові ефективної системи цивільного захисту населення, підвищенні матеріально-техн

ічного оснащення підрозділів, розробці та втіленню організаційних профілактичних заходів на основі оперативного стану.

На сьогоднішній день для безпосередньої охорони населених пунктів і надання екстреної допомоги громадянам, Управління ДСНС у Чернігівській області поєднує 6 державних пожежно, та аварійно-рятувальний загони, 23 міськрайонні відділи та сектори. Пожежну та техногенну безпеку регіону забезпечують 40 пожежно-рятувальні частини та пости. На озброєнні рятувальників мається 149 одиниць пожежно-рятувальних автомобілів, 6 пожежних автодрабин, 1 автопідйомник та 23 спеціальних пожежних автомобіля. Боєздатність підрозділів забезпечують 1588 співробітників.

В Управлінні і підпорядкованих підрозділах функціонує система моніторингу техногенної, природної і пожежної безпеки. Здійснюється організація взаємодії органів управління та сил реагування органів влади при загрозі та виникненні НС різного походження.

Постійно приділяється належна увага підвищенню боєздатності пожежно-рятувальних підрозділів та готовності до дій за призначенням. Щорічно проводяться навчання, тактичні заняття, постійно відпрацьовуються нормативи з професійної підготовки. Забезпечено проведення на високому рівні Меморіалу з пожежно-прикладного спорту пам’яті пожежних-героїв Чорнобиля.

У січні під час сильних морозів в області працювали 34 пункти обігріву населення, з них 20 стаціонарних на базі пожежно-рятувальних підрозділів та 14 мобільних у наметах.

У березні з метою практичного відпрацювання спільних дій щодо ліквідації можливих пожеж і надзвичайних подій на об’єктах нафтогазовидобувної промисловості, проведені тактико-спеціальні навчання на Гнідинцівському газопереробному заводі ПАТ «Укрнафта». Загалом, для підтримання професійної майстерності особового складу мається 16 тепло і димокамер, спортивно-оздоровчий комплекс, навчальний полігон та смуга психологічної підготовки.

Бойові дії Великої Вітчизняної війни, які проходили територією області, й до цього дня нагадують про себе. З початку року зареєстровано 43 випадки виявлення вибухонебезпечних предметів. Групою піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спецпризначення знешкоджено 1633 вибухонебезпечних предметів, серед яких 1365 артилерійські снаряди, 21 мінометна міна, 2 авіаційні бомби, 72 ручні гранати, 32 підривники та 140 одиниць набоїв до стрілецької зброї.

В порядку здійснення функцій наглядово-профілактичної діяльності, проводяться профілактичні відпрацювання населених пунктів з метою недопущення пожеж та загибелі людей на них. Контролюється виконання будівельних норм об'єктів, що реконструюються та нового будівництва. Проводиться роботи з паспортизації, ідентифікації та декларуванню потенційно небезпечних об'єктів та об'єктів підвищеної небезпеки.

Для надання безкоштовної інформації фізичним та юридичним особам, необхідної для ведення підприємництва, безпечної життєдіяльності, а також у сфері державної політики цивільного захисту населення і територій, в Управлінні працює консультаційний центр, який обладнаний необхідною оргтехнікою.

Сучасні тенденції розвитку інфраструктури населених пунктів, технологічного розвитку підприємств, вимагають від підрозділів ДСНС негайного професійного втручання із застосуванням різноманітних технічних засобів. Надійний транспортний засіб та сучасне обладнання - це 50% гарантії успішного проведення рятувальних робіт при ліквідації надзвичайних ситуацій та подій, а найважливіше, вчасно надана допомога та порятунок людей із зон ураження.

Незважаючи на сьогоденні проблеми, відбувається процес поступового оновлення наявного парку пожежно-рятувальної техніки Чернігівської оперативно-рятувальної служби. Проводиться робота щодо переобладнання існуючої техніки, яка морально застаріла і вже тривалий час не використовується, під аварійно рятувальні автомобілі різних типів. Протягом 2014 року для забезпечення потреб підрозділів області було отримано 3 автомобіля спеціалізованих, 9 апаратів на стисненому повітрі, шанцевий інструмент, 3 гідрокостюми сухого типу з утеплювачем та ластами для проведення робіт з підводного розмінування. Крім того підрозділи отримали майже 300 нових пожежних рукавів.

Підтримання в бойовій готовності наявної техніки, яка відпрацювала по два, а то і три встановлені ресурси, вимагають значних фінансових затрат. Нажаль, левова частина коштів, що надходять з держбюджету, йдуть на підтримання техніки і споруд у належному стані. Тож доводиться виживати за рахунок надання платних послуг. В першу чергу потребують заміни пожежні автодрабини, які повністю вичерпали встановлений ресурс експлуатації. Понад 80% пожежних автомобілів від загальної кількості пожежної техніки управління використовуються більше 10 років та за термінами експлуатації підлягають списанню. З них понад 70% - експлуатуються більше 20 років та 7% – понад 30 років.

Також гостро стоїть питання в забезпеченні підрозділів спеціальною технікою і засобами. Відділення радіаційно-хімічного та біологічного захисту потребує спеціального автомобіля хімічної розвідки та лабораторного контролю в зоні зараження, також існує проблема технічного оснащення групи піротехнічних робіт, для потреб якої необхідні піротехнічні машини різного типу. До того ж, ще необхідні плаваючі транспортери, екскаватори, силові електростанції, сідельні тягачі, землерийні машини, БАТи, бульдозери, автогрейдери. Відкритим протягом останніх років залишається питання придбання пожежної автодрабини з висотою підйому понад 50 метрів для забезпечення гасіння пожеж та безпечної евакуації людей в будівлях підвищеної поверховості м. Чернігова.

Не зважаючи на це, потрібно сказати, що Державною службою України з надзвичайних ситуацій та обласним Управлінням вживаються всі можливі заходи щодо зміцнення техногенної та пожежної безпеки в державі та області. Громадяни повинні почувати себе захищеними і бути впевненими, що в разі надзвичайної події вони не залишаться наодинці з небезпекою.

Управління ДСНС у Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ