В обласному центрі відкрили меморіальну дошку з метою вшанування пам’яті розстріляних у 1938 році житомирських чехів

В обласному центрі відкрили меморіальну дошку з метою вшанування пам’яті розстріляних у 1938 році житомирських чехів

18.09.14 11:07 0 648
У ході робочого візиту до обласного центру делегація Міністерства закордонних справ Чеської Республіки взяла участь у відкритті меморіальної дошки з метою вшанування пам'яті розстріляних 28 вересня 1938 року чехів. Зa офіційною інформацією, тоді було страчено 77 житомирських чехів, які жили і працювали в місті та в навколишніх селах.

У своєму виступі голова облдержадміністрації Сергій Машковський зазначив: «Ми схиляємо голови і вшановуємо пам'ять чеських синів та дочок, які 76 років тому були жорстоко розстріляні радянськими спецслужбами. Тривалий час злочин намагалися приховати. Сподіваюся, що пам'ять про ці події буде нагадуванням майбутнім поколінням про те, що жодні питання неприпустимо вирішувати насильницьким шляхом і людськими жертвами. Сучасні відносини між Україною та Чехією є доказом взаєморозуміння та поваги. Переконаний, що наші дружні стосунки будуть і надалі розвиватися в такому ж руслі».

Міністр закордонних справ Чеської Республіки Лубомір Заоралек подякував усім, хто завітав на відкриття меморіальної дошки. Він наголосив: «Наші чеські земляки проживають по всій Україні – від Ужгорода до Києва, Маріуполя та Криму. Майже 150 років минулого з того часу, як наші діди та прадіди прийшли на терени України з вірою знайти тут свій другий дім. Для багатьох із них ця держава стала другою Батьківщиною. На жаль, ХХ століття принесло чехам втрати і трагедії. ми зібралися в Житомирі, аби вшанувати всіх, хто загинув у Житомирі 28 вересня 1938 року». Він висловив щиру вдячність усім, хто працював з архівними документами і доклав зусиль до того, аби в обласному центрі відкрили цю меморіальну дошку. Міністр переконаний, що це важлива подія, яка в черговий раз підтверджує спільність історії двох країн, адже українці та чехи прагнуть миру, хочуть працювати на своїй землі та виховувати дітей. Лубомір Заоралек зазначив: «Схиляю голову перед усіма закатованими тут земляками та бажаю українцям і чехам миру та спокійного життя».

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: для відновлення ...
Наступна новина: На Тернопіллі в обласному ...

КОМЕНТАРІ